Sari la conținut

România iese din carantină după 15 mai, anunță președintele

Carantina va fi ridicată după data de 15 mai, a anunțat astăzi președintele Klaus Iohannis la finalul unei întâlniri cu premierul Ludovic Orban și cu o parte din cabinetul său. De la această dată, masca de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun va deveni obligatorie pe durata acestui an, a adăugat președintele, potrivit căruia nu vom mai avea nevoie de declarații pe proprie răspundere.

După data de 15 mai, deci după ce se epuizează actuala stare de urgență, vom renunța la restrângerile care privesc persoane. Deci, nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale. (…) Evident, pentru protecția generală a populației și pentru protecția individuală, multe restrângeri vor rămâne în continuare în vigoare. În acest fel, vor rămâne cu siguranță o vreme – vorbesc după 15 mai – în vigoare interdicțiile pentru adunări publice, pentru manifestări de tot felul, a anunțat Klaus Iohannis într-o declarație de presă.

Președintele face un nou apel la români de a respecta regulile de carantină impuse de autorități până pe 15 mai, precizând însă că nici după această dată nu vom reveni la ritmul dinainte de starea de urgență:

Până în 15 mai, până când se epuizează actuala stare de urgență, toate restricțiile rămân în vigoare! Repet: până în 15 mai, stați acasă! Toate restricțiile rămân în vigoare!

După 15 mai, vom putea să ne mișcăm mai liber, însă viața nu va reveni, din păcate, la normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea acestei pandemii. (…) Unele restricții vor dispărea, multe altele, din păcate, vor rămâne în picioare și, pas cu pas, după un calendar care ține, evident, și de evoluția cazurilor de COVID-19, vom încerca să intrăm în ceea ce se numește „într-o nouă normalitate”, fiindcă, din păcate, specialiștii, experții, medicii ne spun că virusul nu va dispărea, a adăugat președintele.