Doar 22% dintre români cred că autoritățile „fac ce trebuie” în gestionarea epidemiei

Încrederea românilor în autorități pare zdruncinată în plină pandemie, potrivit unui studiu Avangarde, care arată că doar 22% dintre români consideră că autoritățile gestionează corect epidemia COVID-19, în timp ce 50% cred că cei care ne conduc „fac câte ceva, dar nu suficient”, iar 20% susțin de-a dreptul că instituțiile statului „nu fac ce trebuie”.
Totodată, 51% dintre români se așteaptă la abuzuri din partea autorităților, răspunzând DA la întrebarea „Din punctul dvs. de vedere, având acoperirea stării de urgență, credeți că anumite instituții din țară vor putea face abuzuri la adresa cetățenilor?”. Doar 21% dintre participanții la studiu au răspuns negativ în acest caz.
Guvernul nu e văzut cu ochi buni de români nici în ce privește achizițiile de echipamente medicale, 47% dintre aceștia susținând că Executivul și cei responsabili de aceste achiziții le vor cumpăra la suprapreț știind că nu vor fi verificați; în paralel, numai 18% dintre respondenți consideră că autoritățile statului nu vor profita de libertatea acordată instituțiilor în starea de urgență.
Asupra unui singur aspect românii sunt în majoritate covârșitoare de acord: 92% dintre persoanele intervievate consideră că strategia privitoare la combaterea epidemiei trebuie stabilită de experți, în timp ce doar 1% cred că e o sarcină care ar trebui să fie preluată de politicieni. Tot în majoritate (67%), românii sunt de acord cu restrângerea drepturilor și libertăților fundamentale în perioada stării de urgență, numai 25% dintre aceștia afirmând că nu sunt de acord cu aceste decizii. Nu în ultimul rând, 72% dintre români susțin prezența Armatei pe străzi, doar 23% susținând că măsura este radicală.
Sondajul Avangarde a fost realizat între 6-12 aprilie pe un eșantion de 915 persoane (marjă eroare: 3,2%).