Sari la conținut

Iohannis iar s-a supărat pe PSD-iști pentru măsuri „populiste” și condiționarea votului pe decret de „măsuri imposibil de implementat”

La scurt timp după aprobarea, de către Parlament, a decretului de prelungire a stării de urgență, președintele Klaus Iohannis a lansat un atac dur la social-democrați și la partidele care nu și-au acordat astăzi votul, susținând, fără să nominalizeze nicio formațiune, că politicienii acestora se gândesc doar la beneficii electorale și că, „după ce au distrus în ultimii ani bugetul României”, înaintează propuneri care pun și mai multă presiune asupra bugetului de stat.

Astăzi vedem clar efectele dezastruoase ale acestui mod toxic de a gândi și a acționa, care ne-a ținut în loc zeci de ani. (…) Schimbarea va fi însă imposibilă, din păcate, în cazul acelor politicieni care, chiar și în aceste zile dramatice, se gândesc doar la beneficiile lor electorale și, după ce au distrus în ultimii ani bugetul României, fac acum propuneri care nu doar că sunt greșite, dar pur și simplu împovărează excesiv o țară pe care au lăsat-o și expusă, și vulnerabilă. Nu putem periclita viitorul României pentru că o majoritate parlamentară lipsită de orice legitimitate votează astăzi populist măsuri care nu au nicio susținere economică. Este complet imoral să punem pe umerii generației tinere factura de mâine a unor măsuri aberante promovate de niște iresponsabili, a declarat astăzi președintele Klaus Iohannis.

Acesta acuză fosta guvernare că, după ce a lăsat spitalele fără resurse, a gonit oameni competenți din țară și a distrus sistematic întregi sisteme de servicii publice, instigă la nerespectarea măsurilor de protecție a vieții și sănătății cetățenilor propuse de specialiști.

Cetățenii înțeleg și sunt convins că, indiferent de opțiunile lor politice, răsuflă ușurați că România nu este guvernată astăzi, în context de criză profundă, de o coaliție care avea drept prioritate furtul din bani publici și fuga de răspundere, a adăugat președintele.

Klaus Iohannis susține că sunt „imposibil de implementat” măsurile de care PSD a condiționat acordarea votului pe decretul de prelungire a stării de urgență. Între acestea:

  • Raportarea periodică a măsurilor adoptate/preconizate pentru prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19 și motivele care le-au determinat,
  • Realizarea unui un raport complet privind măsurile luate pentru prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19, măsurile care au restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți fundamentale și măsurile cu caracter economic și social, temeiurile care au determinat luarea măsurilor și efectele produse
  • Efectuarea, de către Curtea de Conturi, a unui control al modului de gestionare a resurselor publice pe perioada stării şi va prezenta Parlamentului