Sari la conținut

Guvernul vrea să ajungă la 2.000 – 2.500 de teste COVID-19 pe zi, spune Ludovic Orban

Obiectivul Guvernului este ca în săptămâna următoare capacitatea de testare pentru persoanele cu suspiciune de coronavirus să crească la peste 2.000 pe zi, a afirmat astăzi premierul Ludovic Orban, în cadrul unei conferințe de presă.

Obiectivul nostru, într-un inteval de 5-7 zile, este de a crește capacitatea de testare la 2000 de teste, poate chiar 2500 de teste pe zi, a afirmat acesta.

Întrebat despre testele rapide COVID-19, Orban a spus că acestea nu pot fi folosite, întrucât au o marjă de eroare foarte mare, de 20%.

Nu există teste rapide, ele există, dar au precizie care nu pot să ne confere siguranță că persoanele care sunt diagnosticate negativ sunt 100% negativ. Dacă noi dacă din 100 de persoane pe care le testăm, 20 sunt pozitiv, înseamnă că noi eliberăm purtători ai virusului și îl pot transmite mai departe, a mai precizat premierul.

Potrivit acestuia, creșterea capacității de diagnosticare a spitalelor din România este importantă, în prezent fiind în funcțiune 19 aparate PCR.

Creșterea capacității de diagnosticare e extrem de importantă pentru că așa identificăm persoanele care au fost contaminate. Am plecat de la un număr foarte redus. Practic în prima parte au funcționat doar 9 aparte, acum sunt puse în funcțiune 19 și am identificat toate aparatele PCR pe care le putem folosi, de la ANVSA, de la institute de cercetare și, de asemenea, am achiziționat 10 aparte noi prin Crucea Roșie care sunt distribuite în teritoriu. Prin Unifarm am achizionat 10 PCR-uri din care 4 sunt deja montate și pregătite să fie distribuite.

Am aflat că și spitalele au achizionat PCR și kituri de testare. Am fost informat de Unifarm că există un contract cert și că vom primi 2.000 de kituri de testare care au capacitatea de a testa 200.000 de persoane, a spus prim-ministrul.