Sari la conținut

PMP propune măsuri ferme de protecție pentru medici într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului

Guvernul are obligația să ia toate măsurile pentru a se asigura că eșecul „incalificabil” de management sanitar de la Spitalul Județean Suceava, unde zeci de cadre medicale au fost confirmate cu coronavirus, nu se va mai repeta. Apelul aparține reprezentanților PMP, care au transmis astăzi premierului Ludovic Orban o serie de solicitări pentru luarea unor măsuri care privesc protecția medicilor:

1. Testarea cu prioritate, în termen de 3 zile, a întregului personal medical și a personalului auxiliar din spitale, urmată de retestarea săptămânală a acestora, pentru a proteja sănătatea pacienților, dar și a personalului medical

2. Dotarea cu echipamente de protecție suficiente pentru toți medicii, inclusiv pentru medicii de familie și cei din ambulatoriile de specialitate. Dotarea cu echipamente de protecție suficiente pentru asistente, șoferii de pe ambulanțe, infirmiere, brancardieri, personalul curățenie care interacționează cu medicii și pacienții în această perioadă.

3. Monitorizarea respectării riguroase a procedurilor. În toate spitalele din țară e nevoie de instituirea rutinei de respectare a protocoalelor și de sancțiuni dure pentru cei care nu le respectă.

4. Cazarea medicilor și asistentelor ce tratează cazuri de Coronavirus în locații izolate, care să le permită să nu își expună familiile riscului contagiunii.

5. Decontarea consultațiilor oferite de medicii de familie prin telefon sau prin mijloace electronice (skype sau alte platforme online). Medicii de familie sunt expuși contactului direct cu persoane care pot să fie purtătoare ale virusului COVID – 19.

Cele mai prețioase resurse pe care România le are în lupta cu virusul necruțător COVID-19 sunt medicii și personalul medical. (…) Nimic nu e mai important, în această criză, decât să asigurăm protecția sănătății celor care luptă în prima linie pentru salvarea de vieți omenești, a susținut liderul PMP, Eugen Tomac, potrivit căruia este esențial să protejăm sănătatea cadrelor medicale pentru ca aceștia să salveze în continuare vieți.