Sari la conținut

Planul Guvernului pentru susținerea companiilor: subvenționarea dobânzilor la credite, plata șomajului tehnic, rambursarea TVA și decontarea concediilor medicale

Guvernul a decis prin Ordonanță de Urgență majorarea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri, pentru moment cu 5 miliarde de lei, însă cu posibilitatea de majorare a acestuia cu până la 15 miliarde de lei, a anunțat astăzi premierul Ludovic Orban într-o declarație publicată pe Facebook, care a precizat că împrumuturile garantate pot fi folosite pentru investiții sau pentru asigurarea capitalului de lucru.

Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri prin intermediul Fondului de Garantare. În primă fază cu 5 miliarde, suntem pregătiți să majorăm acest plafon cu încă 5 miliarde dacă e necesar și, de asemenea, dacă va fi necesar, să ne ducem până la o majorare cu 15 miliarde a Plafonului de Garantare. Garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse este subvenționată 100%. Garanția funcționează pentru 90% din credite (de până într-un milion de lei) și de 80% pentru credite de peste 1 milion, a declarat Ludovic Orban.

În planul Executivului pentru susținerea companiilor afectate de epidemia de coronavirus au fost incluse, totodată, rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde de lei, precum și creșterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale, la rectificarea bugetară. Între cele mai importante decizii luate de Executiv în ședința de Guvern se află, de asemenea, asigurarea plății șomajului tehnic, în limita a 75% din salariul brut.

Am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe companii nu au capacitatea de a asigura plata salariilor și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj, să fie dați afară utilizându-se cazul de forță majoră sau să li se suspende contractele de muncă, a precizat premierul.