Sari la conținut

CCR: Modificarea OUG 114, neconstituțională

Curtea Constituțională a admis astăzi sesizarea PSD împotriva angajării răspunderii, de către Guvern, a proiectului care modifica OUG 114/2018.

CCR a admis obiecția, constatând în unanimitate că legea este neconstituţională în ansamblul său, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Reamintim că, la finalul anului trecut, social democrații au sesizat Curtea în legătură cu proiectul de modificare a OUG 114 pe care Guvernul Orban și-a asumat răspunderea, atacând atât forma acestuia, pe fondul existenței unui proiect cu același obiect în procedură legislativă, cât și forma sa, cu referire la interzicerea cumulului pensiei cu salariul.

Astfel, atacul pe formă vizează depășirea, de către Guvern, a competențelor prin extinderea atribuțiilor Guvernului şi substituirea acestuia în competenţele de legiferare ale Parlamentului:

Prin angajarea răspunderii, Guvernul a încălcat prevederile constituţionale privind unica autoritate legiuitoare reprezentată de Parlament şi deciziile Curţii Constituţionale, se arată în sesizarea depusă la CCR.

În ce privește atacul pe fond, în sesizare se motivează că persoanele cărora li se interzice cumularea pensiei pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu venituri salariale sunt obligate să opteze între suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării activităţii şi încetarea raporturilor de muncă

Normele nou introduse condiţionează continuarea raporturilor de muncă sau impun încetarea forţată a acestora, pornind de la un criteriu profund discriminatoriu, care contravine principiului egalităţii în drepturi a cetăţenilor. Interzicerea cumulului pensiei cu salariul se aplică doar unei anumite categorii de persoane, se mai arată în sesizarea social democraților.