Sari la conținut

Un Ba și doi de Da: Au votat și liberalii moțiunea de cenzură?

Nu întâmplător, gurile rele spun că Executivul condus de Ludovic Orban a căzut îmbrâncit și de liberali; la fel de întemeiate sunt și zvonurile care arată că a existat o înțelegere între PSD și PNL pentru ca Guvernul să cadă la 3 luni de la învestire. E ceva adevăr aici sau, pentru prima dată, iese fum fără foc?

Întreg istoricul ultimei perioade e presărat de „coincidențe” politice:

A spus PSD că depune moțiune dacă Guvernul își asumă răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi? Întâmplător, la scurt timp, Orban a venit cu asumarea răspunderii.

A spus Ponta că votează moțiunea dacă trece OUG care privatizează Sănătatea? Orban a trecut OUG-ul cu o zi înainte de votul din Parlament pentru demiterea Executivului.

Puse cap la cap, acestea par să desfășoare un scenariu care a avut o regie perfectă ieri, în Parlament.

Nici măcar Marcel Ciolacu nu s-a ferit – în ciuda eforturilor disperate ale lui Orban de a se dezice de legăturile, trecute și prezente, cu PSD – să afirme că moțiunea a trecut cu „cel puțin trei voturi de la PNL”. La rândul său, liderul USR, Dan Barna (ce-i drept, poate și presat de opinia publică să lanseze în sfârșit un atac la liberali) s-a întrebat în repetate rânduri dacă nu cumva USL a renăscut.

Pe acest front, Ludovic Orban este, cum bine l-a descris Rareș Bogdan cu câteva zile în urmă, paratrăsnetul prin care se încearcă dezmințirea evidenței: premierului demis nu i-a rămas altceva de făcut decât să acuze USR-ul de propagandă, iar pe liderul PSD, de minciună.

De la PNL nu a fost niciun vot. Cine face afirmații că a existat un parlamentar PNL care a votat împotriva Guvernului, minte cu nerușinare. Avem filmate toate voturile. Toți parlamentarii PNL au votat împotriva moțiunii. Dacă e să cauți parlamentari, e doar un vot care nu ne iese. Doamna senator Hărău a votat corect. E un alt vot. Sunt convins că nu e din PNL, pentru că au votat la vedere, spune Ludovic Orban, deși se pare că nici măcar în rândul liberalilor nu există vreun dubiu cu privire la votul doamnei în cauză.

Dincolo de acuze, însă, stă matematica ce-l contrazice pe Ludovic Orban. Ieri, în Parlament, moțiunea de cenzură n-ar fi trebuit să treacă cu mai mult de 251 de voturi, potrivit unei analize Adevărul. Restul de 10, care au asigurat victoria dincolo de orice urmă de îndoială, de unde au venit? Un indiciu îl putem găsi în starea de veselie a liberalilor de ieri: curioasă, dat fiind că în acele ore își pierdeau Guvernul.