PNL, atacat din toate părțile. Ce condiții pun ALDE, PMP, USR și UDMR + Ponta pentru a susține noul Guvern

Căderea Guvernului PSD a aruncat fosta Opoziție pe un ring de dans care, în preajma prezidențialelor, are toate șansele să strice coregrafia gândită de partide în perspectiva scrutinului din toamnă. A început deja: Partidele unite în urmă cu doar câteva zile la votul moțiunii de cenzură care a dus la demiterea Executivului și-au văzut fiecare de propriul drum, lăsând PNL pe cap cu problema guvernării.
În preajma formării unui Cabinet minoritar, liberalii – acum cu PSD și Pro România în opoziție – au nevoie de fiecare vot ca de aer. Ăsta e probabil și motivul pentru care celelalte formațiuni politice intră în negocieri cu coada pe sus, punând condiții și ridicând pretenții. Ce vor?
USR, prin vocea lui Dan Barna, condiționează susținerea guvernului de adoptarea legii privind alegerile pentru primari în două tururi, votarea inițiativei “Fără Penali în funcții publice”, consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziția de Comisar European și desființarea prin lege a recursului compensatoriu. S-or putea întâmpla toate într-o zi de muncă de Parlament, așa cum afirmă Dan Barna, dar acesta pare să uite totuși că are nevoie și de voturile PSD pentru ca ceea ce-și dorește să se întâmple. Realist.
Și PMP susține revenirea la alegerea primarilor în două tururi, chiar prioritar, ne-a transmis Eugen Tomac, care a cerut, de asemenea, reducerea numărului de parlamentari la 300. Demagogic.
Nici UDMR nu semnează un cec în alb pentru noul Executiv, surse din UDMR afirmând că Uniunea a transmis președintelui Iohannis că dorește să se ocupe de bugetul pe anul 2020, de rectificarea pe 2019 și de organizarea următoarelor trei seturi de alegeri. O altă cerință a UDMR a fost ca guvernarea să nu se facă prin Ordonanțe de Urgență. Rezonabil.
ALDE are, se pare, mai multe condiții pe care le va expune viitorului premier, între care se numără menținerea cotei unice de impozitare și a reformelor din domeniul Justiției, potrivit liderului partidului, Călin Popescu Tăriceanu. Realizabile. În special că însuși președintele a recunoscut că legile Justiției nu au ieșit, în final, așa cum au vrut PSD-iștii.
Singura necunoscută rămâne, ca întotdeauna, Pro România. Știe și Victor Ponta acest lucru mai mult ca sigur, dat fiind că tocmai ce a spus că nu se bagă în seamă degeaba, ci își va preciza condițiile când i le va cere cineva.
Strâns în menghină de toată lumea politică, Orban e acum în situația imposibilă de a împăca și capra și varza și electoratul. Primește totuși o gură de aer de la PSD, care tocmai ce-a spus că nu va vota învestirea unui guvern liberal. Măcar de guvernare au scăpat. Cel puțin până la prezidențiale.