Sari la conținut

Iohannis o refuză iar pe Dăncilă: „Prim-ministrul practic îmi cere să încalc Legea fundamentală”

Prin solicitarea de a numi un ministru interimar la Educație, premierul Viorica Dăncilă îi cere președintelui să încalce Constituția, a afirmat Klaus Iohannis într-o declarație de presă în care a refuzat cu desăvârșire doleanțele prim-ministrului, pe care îl trimite din nou în Parlament.

Președintele motivează că nu este posibil un al doilea interimat la Ministerul Educației, dat fiind că Daniel Breaz a ocupat deja această funcție pe toată durata maximă de 45 de zile admisă de Constituție.

La acest moment, singura autoritate competentă să se exprime cu privire la demersurile prim-ministrului și activitatea Guvernului rămâne Parlamentul, iar, din această perspectivă, dezbaterea moțiunii de cenzură reprezintă cadrul cel mai adecvat, a precizat Iohannis.

În ce privește situația examenului de rezidențiat care va fi amânat pentru că nu există un ministru al Educației care să semneze, împreună cu ministrul Sănătății, ordinul comun pentru aprobarea examenului, președintele afirmă că aceasta este un rezultat al incapacității actualei guvernări de a organiza admiterea la rezidențiat și de a gestiona resursa umană din sănătate.

Amânarea examenului de rezidențiat, o etapă esențială care definește parcursul profesional al oricărui student la medicină, constituie o dovadă în plus a eșecului Guvernului PSD. Această situație, care denotă o delăsare jenantă în raport cu o temă de o asemenea relevanță pentru sistemul de sănătate, arată dimensiunile dezastrului unui guvern lipsit de competență și viziune, a adăugat Klaus Iohannis.