Sari la conținut

Despre jamon și scoici: Cum salvează Dan Barna România din Diaspora

Dan Barna bate de ceva vreme drumurile Europei pentru a se întâlni cu românii din Diaspora. Planul lui de viitor președinte e simplu: vrea să afle cu ajutorul comunităților de români din străinătate cum „să oprească migrația românilor și să influențeze măsuri guvernamentale care să-i determine pe cei din Diaspora să se întoarcă acasă”.

Pe cât de nobil și de înălțător e scopul acestei călătorii inițiatice a candidatului USR-PLUS la prezidențiale pentru binele nostru, pe atât de lumesc e însă ce se întâmplă cu adevărat la întâlnirile cu Diaspora.

Pe pagina Facebook a lui Barna descoperim, în Roma sau München, un om de stat care strălucește, în mijlocul românilor care-l primesc ca pe o binecuvântare, pentru ei și pentru România. În Barcelona însă, un foarte mundan Dan apucă să dezbată problemele țării și să găsească soluțiile salvatoare pentru România doar între două îmbucături de jamon și scoici barceloneze.

Povestește totul Ema Prisca, unul dintre cei 30 de români rezidenți în Barcelona care au vrut să afle cine este omul și ce planuri are salvatorul care va scăpa România de toate problemele. Și au aflat.

Sunt probabil mii de români în Barcelona. Dintre aceștia însă, au ajuns la întâlnire doar 30. De ce oare? Să fie pentru că aceasta era pusă în mijlocul zilei din mijlocul săptămânii, când în general cei care nu sunt oameni de partid sau candidați la prezidențiale au și job-uri? N-aș vrea să cred că acesta este bazinul electoral USR-PLUS, în special după europarlamentare: așa că o a doua variantă ar fi că un partid încă tânăr, încă visător și neexperimentat nu a avut resursele necesare de promovare pentru a aduce la eveniment oamenii care nu erau interesați de un prânz, ci de un plan pentru România.

O întrebare mi se pare totuși că trebuie pusă: de ce a cheltuit USR niște mii de euro, probabil din bani publici, pentru ceea ce pare un teambuilding, într-adevăr pentru românii din Barcelona, dar… pentru cei din USR?

Din ce știm, au fost ridicate, între două toast-uri, și două probleme mari de către participanți: privatizarea sistemului de sănătate românesc, unul dintre planurile prezidențiabilului Barna, și banii publici ai USR alocați de partid pentru crearea de politici publice.

Să ne amintim totuși: la masă nu e frumos să vorbești. Probabil și băieții de la USR știu asta, pentru că, în lipsă de soluțiile promise pentru probleme românești, pe masă au fost oferite doar aperitive spaniole. Bune și alea, nu zic nu, dar nu pentru muritorii de rând care au un vot de acordat și nu au cui, nici măcar după apariția oamenilor noi din politică.