Sari la conținut

Atacuri în rafală la nivel înalt: Astăzi, Dăncilă vs. Iohannis

Ce-i drept, el a început: așteptat să se pronunțe cu privire la propunerile PSD pentru miniștrii interimari, Klaus Iohannis a lansat, de la tribuna prezidențială, un atac-fulger la adresa Guvernului, pe care-l acuză că, preocupat cu soluționarea crizelor interne, nu a luat măsurile necesare pentru ca tragedii ca cea din Caracal să nu se mai întâmple.

Așa cum ne-a arătat în nenumărate rânduri, PSD este specialist în a tărăgăna lucrurile, sperând ca oamenii să uite cui revine de fapt responsabilitatea. Vedem în aceste zile doar o luptă politică surdă, pentru a rămâne cu orice preț la putere, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Acesta a reluat ideea guvernului eșuat, afirmând că PSD ignoră preocupările majore ale românilor, refuzând să facă pașii necesari pentru a corecta „gravele carențe create prin propriile lor decizii în ultimii ani”.

Guvernul PSD a făcut mult rău României și ar fi trebuit să plece demult. Românii își doresc o altă guvernare și o vor avea: o guvernare responsabilă pentru că împreună să facem România funcțională. Se impune așadar resetarea statului, pentru că direcția în care a dus PSD țara este una pur și simplu greșită, a adăugta președintele.

Răspunsul de la Palatul Victoria a fost unul pe măsură: numind incalificabil „modul în care candidatul Iohannis se folosește de tribuna oficială a administrației pentru a-și lansa mesajele de campanie”, premierul Viorica Dăncilă îl acuză la rândul său pe Klaus Iohannis că blochează Guvernul în mod iresponsabil și egoist.

Singura preocupare a candidatului Iohannis este să critice Guvernul, uitând că el este parte a puterii executive și în egală măsură responsabil. Nu statul, al cărui șef se pretinde, trebuie resetat, ci președintele României trebuie resetat. Vorbește de putere uitând că este la putere de 5 ani, a afirmat prim-ministrul.

Viorica Dăncilă a descris măsurile luate după tragedia de la Caracal, despre care spune că s-ar fi putut adopta dacă președintele ar fi semnat decretele de numire a miniștrilor în loc să „repună pe tapet într-un mod cinic această dramă” pentru a-și legitima propria neputință și propriile interese.

Victime colaterale în acest atac, partidele de Opoziție au fost supuse, la rândul lor, unui tir din partea premierului, care afirmă că acestea sunt preocupate de aruncarea țării în dezechilibru, din rațiuni electorale.

Președintele nu a fost ales să blocheze Guvernul fără niciun argument. Parlamentarii Opoziției nu au fost aleși să voteze mai multe moțiuni decât legi oportune și menite să facă dreptate, nu au fost aleși pentru inițiative legislative aberante care să taie de la oameni. Iar domnul Tăriceanu nu a fost votat ca să abandoneze Guvernul, a adăugat premierul.

Concluzia? Se lasă cu sesizare la Curtea Constituțională, ne-a anunțat Viorica Dăncilă, pentru un conflict juridic între Guvern și șeful statului:

Românii nu au de ce să asiste la acest spectacol de prost-gust pe care-l fac cei cărora le-au dat votul. Fie că realizează sau nu, tot la vot vor fi sancționați pentru toate aceste dovezi de egoism, de inconștiență și de lipsă de responsabilitate pentru țară, a încheiat Viorica Dăncilă.