Sari la conținut

Călin Popescu Tăriceanu s-a retras de la președinția Senatului

Călin Popescu Tăriceanu și-a depus astăzi demisia din funcția de președinte al Senatului, la doar câteva zile după destrămarea alianței de guvernare. „A fost fără doar și poate o onoare și un privilegiu pe care le voi prețui întotdeauna”, a spus acesta, în ultimul său discurs în calitate de șef al Camerei Superioare a Parlamentului:

Am ajuns în această funcție de președinte al Senatului din partea unei alianțe politice și mi se pare firesc să mă despart de această funcție odată ce această alianță și-a încheiat existența. Din respect fac acest lucru pentru democrație, pentru normele statului de drept, în numele bunului simț.

Acesta a menționat că, pe parcursul celor 5 ani la conducerea Senatului, a acționat în numele promisiunii de a fi un președinte corect, echilibrat, echidistant și implicat, în lupta împotriva abuzurilor din Justiție și pentru independența Justiției, la care, afirmă Tăriceanu, Opoziția a rămas nepăsătoare.

Am militat, după cum știți, pentru un lucru care mi se pare esențial pentru democrația noastră: ca drepturile și libertățile cetățeanului să fie ceva real și nu doar o lozincă pe care foarte mulți o folosesc în campania electorală. De la această tribună, nu o singură dată am denunțat abuzurile din sistemul de Justiție. (…) Este trist pentru mine să remarc că, din păcate, Opoziția nu a înțeles această luptă pentru redarea Justiției cetățeanului, pentru îndepărtarea serviciilor de informații din actul de justiție și pentru eliberarea judecătorilor din orice presiune. Ei au înțeles că asigurarea independenței justiției este un asalt asupra justiției. Sper că acum au devenit mai înțelepți și nu ne vom opri la jumătatea drumului cu eliberarea totală a judecătorilor de orice influențe, politice sau de altă natură. Și abia atunci când vom fi sigur că acest lucru e real și irevocabil înseamnă că ne-am încheiat misiunea, a adăugat acesta.

Descoperă mai multe la Politice.net

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura