Sari la conținut

Până la 100 lei mai mult pentru gaze și curent dacă se abrogă OUG 114, cum cer PNL și USR

Românii ar putea scoate din buzunar cu până la 100 de lei mai mult pentru facturile de gaze și electricitate, dacă OUG 114 care a plafonat prețurile pentru consumatorii finali la 68 de lei/MWh ar fi abrogată astăzi.

Astfel, românii ar plăti mai mult cu 50 de lei pentru facturile la gaze și cu 100 de lei mai mult pentru energia electrică, arată Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie, care include marii distribuitori de electricitate și gaze din România.

Liberalizarea bruscă și completă a prețurilor pentru consumatorii finali (prin abrogarea OUG 114, n.r.) va conduce către majorări cu aproximativ 50 RON pentru gaz, de la 110 RON/MWh, și cu aproximativ 100 RON pentru energia electrică de la 490 RON/MWh, se precizează într-un document citat de Economica.net

Pe fondul unei presiuni politice tot mai mari pentru abrogarea OUG 114 și pentru eliminarea plafonului maxim al prețului la gaze și electricitate impus de Guvern pentru a proteja consumatorii finali, ACUE propune o serie de măsuri de tranziție spre re-liberalizarea pieței, care să nu ducă la o explozie bruscă a costurilor.

Pare că abrogarea OUG 114 se apropie tot mai mult de momentul în care va deveni realitate, dat fiind că parlamentarii au decis deja eliminarea articolului care stabilea prețurile reglementate. Rămâne de văzut, în final, dacă interesul politic va fi mai important decât cel al milioanelor de oameni care sunt direct afectați de lăsarea din frâu a prețurilor la energie.