Sari la conținut

Game of Thrones, variantă românească: Cronica primei zile din Senat, în noua sesiune parlamentară

Era clar că această zi nu va fi ușoară în Senat. Știam că noua sesiune parlamentară debutează azi cu demisia președintelui Călin Popescu Tăriceanu, după ieșirea ALDE de la guvernare. Nu știam însă că această retragere a lui Tăriceanu a fost o metodă sigură de a crea un cutremur puternic în Senat – asta contrar opiniei liderului ALDE Satu Mare, Ovidiu Silaghi, care sugerase dimineață, întrebat dacă este nevoie de o reformă în partid, „să-i spună cineva dlui Tăriceanu că metoda retragerii nu este sigură”.

Rămânând pentru moment în structurile de conducere ale Senatului, alegerea noului președinte a fost hotărâtă pentru miercurea viitoare: între timp, senatorul PSD Șerban Valeca a preluat atribuțiile de președinte interimar – până aici, nimic ieșit din comun. Extraordinară, ca mișcare politică, este însă alegerea, de către PSD, a lui Teodor Meleșcanu drept favorit pentru preluarea funcției – pe care acesta din urmă a și acceptat-o, afirmând cu seninătate că „nu eu am acceptat sprijinul PSD, ei mi-au oferit sprijinul” și că, deși și-a trădat șeful primind susținerea social democraților, el rămâne în ALDE și, împreună cu ei, în Opoziție, pentru că „România are nevoie de stabilitate (…) S-ar putea să pot să ajut mult mai mult ALDE din această poziție”.

Vădit șocat de adevăr după ce chiar el catalogase informația ca zvon, Călin Popescu Tăriceanu și-a început răspunsul la întrebările jurnaliștilor cu „nu știu”, urmat de no comment. Ulterior am aflat că, deși avuseseră o discuție cu doar o seară înainte, Meleșcanu nu i-a spus „absolut nimic” liderului ALDE despre o astfel de decizie. O fi fost spontană, la fel ca și propunerea PSD, cine știe… Mai târziu, Viorica Dăncilă a precizat că Teodor Meleșcanu a fost dintre cei nemulțumiți de parteneriatul ALDE-PRO România.

Să ne așteptăm pe viitor și la alte astfel de vești? Mai mult ca sigur: Fostul ministru de Externe recent dat afară din Guvern își cumpără funcția de al doilea om în stat cu prețul mai multor parlamentari care, cu mijlocirea sa, îi vor întoarce spatele lui Tăriceanu pentru a sprijini Guvernul în Parlament și la moțiunea de cenzură. Deja se întâmplă: surse politice au declarat că liderul senatorilor ALDE, Daniel Zamfir, spusese că va vota azi cu propunerea PSD pentru președinția Senatului, iar senatorul Ilie Niță, care nu s-a încurcat cu jumătăți de măsură, a demisionat din grupul ALDE pentru a se afilia grupului social democraților.

Rămas cu doar 7 senatori ALDE în grupul cu același nume, orice plecare din partidul lui Tăriceanu ar fi echivalat cu desființarea grupului parlamentar; acesta a fost salvat însă de Victor Ponta, care a trimis în grupul ALDE trei senatori Pro România, Nicolae Marin, Vasile Ilea și Adrian Țuțuianu – toți trei urmând să activeze ca independenți afiliați. Datorită acestora, Tăriceanu a reușit să formeze un grup mixt, care poartă de astăzi numele „Democrația” și, cel mai important, nu este pe cale de dispariție.

Rămâne totuși un mister dacă migrarea senatorilor Pro România în gașca lui Tăriceanu a fost voită sau nu: Adrian Țuțuianu declarase că, în încercarea de a salva majoritatea guvernamentală a Vioricăi Dăncilă, Traian Băsescu a intervenit astăzi pentru a pune capăt negocierilor purtate de luni bune între PMP și Pro România în vederea formării grupului parlamentar „Unirea”, la care senatorii PMP au renunțat luni la prânz, când fostul președinte a telefonat.

Două „decapitări” importante au avut loc azi în Senat: și PSD și ALDE și-au schimbat liderii grupurilor, astfel încât Șerban Nicolae a fost înlocuit de Radu Preda, iar Daniel Zamfir, de Călin Popescu Tăriceanu.

În tabăra Opoziției, liniște, groază sau relaxare: cel mai probabil au urmărit spectacolul și au mâncat floricele. De remarcat este însă că toate cele 3 partide și-au păstrat liderii grupurilor parlamentare – PNL pe Florin Cîțu, USR pe Adrian Wiener, iar UDMR pe Tanczos Barna.