Sari la conținut

Scena Congresului PSD, folosită pentru atacuri la Opoziție: Ce reproșează Opoziției triada de putere PSD

Strigăte de luptă și atacuri au fost lansate de pe scena Congresului extraordinar al social democraților – întâi de la secretarul general al partidului, Mihai Fifor, apoi din partea președintelui executiv Eugen Teodorovici, ca, în final, liderul social democraților, Viorica Dăncilă, să aplice lovitura de grație.

Pe scurt, triada de putere a Partidului Social Democrat reproșează Opoziției și principalilor contracandidați la prezidențiale, Klaus Iohannis și Dan Barna, că nu știu să fie aproape de români, ci că, dimpotrivă, sunt împotriva acestora.

Eugen Teodorovici a reușit să smulgă aplauzele audienței pentru funcționarii publici care au fost jigniți de senatorul PNL, Florin Cîțu, care a spus că bugetarii „sunt praf” la locul de muncă. Acesta nu a ezitat să catalogheze partidele de Opoziție ca „absenți nepricepuți ai dreptei, care pot face mult rău românilor”.

E adevărat și mai ales trist că astăzi vorbim de un Partid Național Liberal care astăzi nu-și mai onorează trecutul istoric și înaintașii care au adus glorie acestei țări, a declarat Eugen Teodorovici.

Nici Mihai Fifor nu a fost mai prejos, acesta afirmând cu subiect și predicat că niciun partid în afară de PSD nu poate guverna bine românii. De ce? Pe scurt, pentru că „nu sunt în stare să facă nimic pentru această țară”, însă a răspuns punctual, atât în cazul USR, cât și în cel al PNL, neuitând să-l menționeze nici pe președintele Iohannis:

USR: un partid fără experiență, cu oameni care nu reușesc să se înțeleagă între ei, nici măcar atât cât să reușească să facă o echipă. (…) Credeți că o să înțeleagă ce îi trebuie acestei țări? Răspunsul este, desigur, nu.

Credeți că liberalii au capacitatea de a menține măcar creșterile pe care PSD le-a reușit la guvernare? Răspunsul este tot nu. Credeți că vor lucra bine în instituții cu oameni pe care deja îi ponegresc, îi jignesc și îi amenință că îi dau afară? Soluțiile lor de guvernare au fost promovate zilele trecute printr-o amenințare. Credeți că acești oameni, cei din Opoziție, sunt în stare să fie alături de români? Răspunsul e tot nu.

Românii nu mai au răbdare. Ei așteaptă de prea mult timp un președinte muncitor și implicat. Un președinte al tuturor românilor.

De departe însă, așa cum era de așteptat, Viorica Dăncilă a lansat cel mai amplu atac la Opoziție, care, în opinia șefei PSD, vrea să vadă social democrații „îngenuncheați, slăbiți, dezorganizați și fragmentați”. Aceasta precizează însă că PSD nu e ușor de înfrânt, pentru că, spre deosebire de adversarii politici, partidul are apropierea de români și rezultatele de la guvernare.

Noi nu am fost cei ce dezbină și seamănă ură, nu am fost absenți, nu am disprețuit, nu am avut niciodată viziunea celor două Românii, a noastră și a lor, a afirmat aceasta.

Un capitol special din discursul-mamut al liderului PSD a fost rezervat președintelui USR, Dan Barna, despre care Viorica Dăncilă spune:

Cum poți să fii credibil că-ți pasă de români când nu poți și nu știi să le oferi nimic? Tocmai aceia care sunt măcinați de lupte interne și invalidați de toată lipsa de substanță și viziune politică strigă azi cel mai tare: „Dacă eram eu astăzi președinte” înseamnă zero înțelegere a ceea ce se întâmplă în societate, înseamnă aroganță și îndepărtare de oameni. De aceea nu vor fi niciodată acolo unde-și doresc: pentru că nu înțeleg românii și nu se simt de-ai lor.

De departe însă, cea mai mare parte din atac a fost îndreptată către președintele Iohannis, pe care Viorica Dăncilă l-a prezentat într-o descriere prea puțin flatantă:

Să nu faci nimic pentru ai tăi este o dovadă de cruzime. Să îți amintești de poporul român după 5 ani de campanie este o dovadă de cinism. Este o dovadă de dispreț pentru cei care au avut încredere în tine să le fii alături, să-i aperi, să te implici în rezolvarea problemelor pe care le au și să îi asculți. (…) Pentru cel ce promitea lucrul bine făcut, pare că ceasul a stat demult. Pentru noi, toți ceilalți, au trecut 5 ani de nimic. Iar pentru cel care cere încrederea și votul milioanelor de români promițându-le doar că-i va da jos pe aceia care au făcut lucruri bune pentru oameni neavând niciun plan pentru construcție și reformă, ci doar agățându-se de teme moarte, aceasta este manifestarea unei disperări și a unei lipse de viziune pentru țară.

Care este alternativa pe care o aduce în fața românilor Viorica dăncilă, însă? În propriile sale cuvinte, nu este arogantă, este un om dintre oameni și o femeie care poate face față tuturor bărbaților care „nu fac altceva decât să țipe de pe margine”. În realitate, vom vedea la vot.