Sari la conținut

Dan Barna cedează: Se elimină sintagma buclucașă despre colaborarea cu Securitatea din protocolul USR-PLUS

Liderul USR, Dan Barna, a răspuns presiunilor tot mai mari din ultimele zile cu privire la protocolul Alianței USR-PLUS, care nu a exclus posibilitatea candidaturii persoanelor care au semnat, când erau minori, un angajament cu Securitatea.

Potrivit acestuia, se va elimina sintagma „majori fiind” din articolul buclucaș, astfel încât niciunui membru USR sau PLUS care a semnat un angajament de colaborare cu Securitatea, minor sau major, nu îi va fi permis să candideze din partea Alianței. Cu toate acestea, liderul USR acuză de rea intenție pe toți cei care au criticat protocolul USR-PLUS, menționând că textul nu îi proteja de fapt pe cei care ar fi colaborat cu Securitatea.

Redăm mai jos afirmațiile președintelui USR, publicate pe pagina Facebook:

ZERO toleranță față de colaboratorii Securității.

Am văzut, în ultimele zile, un vehement proces public de intenție privind o prevedere din Protocolul Alianței, referitoare la candidatura unor persoane care, copii fiind, au semnat un angajament cu Securitatea.

Deși textul exclude clar orice fost colaborator, minor sau major, am fost acuzați, cu rea intenție, că am proteja pe cei care, copii fiind, au semnat un angajament, dar au colaborat cu Securitatea ca adulți. Nimic mai fals. Repet, textul impune excluderea totală a colaboratorilor de orice fel.

Fac însă eforturi să mă obișnuiesc cu realitatea că adevărul obiectiv ajunge, deseori, o chestiune secundară în lupta politică.

În discuțiile noastre, ne-am gândit la cazuri dramatice, la copii care, într-o situație de vulnerabilitate, au fost constrânși, sub presiune, să semneze un angajament. Sau au fost amenințați că li se va întâmpla ceva familiilor lor, dacă nu semnează, dar care ulterior NU au colaborat în niciun fel cu Securitatea. Era vorba totuși de copii, care nu au discernământul unor adulți, care au semnat un angajament, fără să colaboreze și fără să cunoască implicațiile acelei semnături. După toate standardele europene legale aceste persoane sunt considerate victime ale regimurilor opresive.

Spun din nou, era vorba doar despre semnarea unui angajament, nu despre colaborare. Colaborarea, la orice vârstă, reprezintă, din punctul nostru de vedere, o incompatibilitate cu poziția de candidat al Alianței.

Mesajul politic pe care USR și Alianța USR PLUS îl transmit este unul foarte clar și rămâne același indiferent de atacuri și acuze: România are nevoie de o clasă politică nouă. În procesul de selecție al candidaților comuni nu vom avea nici un fel de toleranță, față de niciun fel de colaborare cu Securitatea.

Pentru a nu mai lăsa loc atacurilor care vor să distrugă credibilitatea Alianței, am discutat cu colegii de la PLUS și am decis eliminarea sintagmei „majori fiind”, tocmai pentru a nu mai exista niciun fel de echivoc. Alianța USR PLUS trebuie să aibă candidați comuni cu o integritate ireproșabilă. De la acest principiu nu va exista excepție.

Textul acestui articol din Protocol va rămâne în forma inițială:
„Nu vor putea fi desemnați drept candidați ai Alianței persoane care au avut calitatea de lucrători activi sau colaboratori ai Securității sau au semnat un angajament cu Securitatea înainte de 1990 sau au în prezent calitatea de lucrători activi/colaboratori/informatori ai unui serviciu de informații sau persoane care promovează violența, ideologii totalitare, discriminarea de gen, anarhismul, rasismul, șovinismul, separatismul etnic sau teritorial și orice alte idei ori acțiuni extremiste.”

Categorii

ȘTIRI, POLITICE, USR-PLUS

Etichete