Sari la conținut

CSM condiționează independența Justiției de pensiile speciale ale magistraților

Consiliul Superior al Magistraturii reacționează ferm la intenția Guvernului de a impozita pensiile speciale. Practic, măsura echivalează cu eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților – aspect de netolerat, precizează CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii şi-a exprimat în mod ferm poziţia în mai multe rânduri cu privire la imperativul respectării de către puterea legislativă şi puterea executivă a obligaţiei de rang constituţional de a garanta judecătorilor şi procurorilor, la încetarea funcţiei, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneraţii, subliniind şi reiterând că statutul magistratului impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. 3 din Legea fundamentală, a transmis Consiliul Superior al Magistraturii.

Reprezentanții instituției afirmă că Executivul elimină în mod flagrant pensia de serviciu a judecătorilor şi procurorilor prin mijloace fiscale mascate sub forma unei suprataxe, afectând în acest mod independența Justiției, care depinde de asigurarea unei garanţii sociale cum este pensia de serviciu a magistraţilor.

Proiectul de act normativ încalcă jurisprudenţa constantă a instanţei constituţionale ce a stabilit fără echivoc că independenţa justiţiei, ca garanţie constituţională, include securitatea financiară a magistraţilor, care presupune şi asigurarea unei garanţii sociale, cum este pensia de serviciu a magistraţilor, se mai arată în poziția CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii nu va tolera „sub nicio formă” afectarea statutului magistratului şi încălcarea independenţei acestora prin eliminarea pensiei de serviciu, reprezentanții instituției menționând că vor face absolut toate demersurile care se impun. De precizat, anterior CSM amenințase Guvernul cu sesizarea organismelor internaționale și a Curții Constituționale în cazul în care Executivul înaintează cu propunerea de impozitare a pensiilor speciale.