Sari la conținut

PNL ridică miza la prezidențiale: Promite încă o dată că dă jos guvernul când câștigă alegerile

Liberalii par să facă primii pași către Prezidențiale cu aceeași strategie testată cu succes la EuroparlamentaReferendum. Principiul e simplu: PNL ridică miza suficient de mult pentru a aduce oamenii la urne. În mai, au avut scrutinul popular pe Justiție. Acum, că nu-l mai primesc pe al doilea, „vând” anticipate. Promisiunea, în ambele cazuri, prezentată mai mult sau mai puțin subtil, e aceeași: plecarea PSD de la guvernare. Dacă a funcționat o dată, de ce nu?

Rareș Bogdan a declarat astăzi că PNL își dorește anticipate după prezidențiale. Mai pe românește, după ce câștigă alegerile din toamnă cu cel puțin 65% dintre voturi, PNL va schimba Guvernul, ne spune number one-ul președintelui Iohannis, care are toate șansele să ajungă în curând prim-vicepreședintele liberalilor.

Sună cunoscut? Nu întâmplător! La europarlamentarele unde s-a votat la Referendum, românii au ieșit mânați de o singură dorință, alimentată în permanență în timpul campaniei electorale – să schimbe Guvernul. A promis Ludovic Orban:

O victorie împotriva PSD va echivala cu o adevarată moțiune de cenzură împotriva actualei Puteri.

Sigur, a adăugat și că vor încerca să o transpună în Parlament, dar am văzut cu toții ce s-a întâmplat de fapt la moțiunea de cenzură, înaintea căreia întreaga Opoziție își cam pasa guvernarea de la USR-PLUS la PNL și invers.

De anticipate a mai vorbit, ce-i drept, Rareș Bogdan în ziua europarlamentarelor, când a spus că PNL le va cere „de urgență” – n-a fost să fie. A mai încercat o dată, de această dată încercând să obțină voturi pentru moțiunea de cenzură de la începutul verii:

Anticipatele pot avea loc (…) abia la trei luni după alegerile prezidențiale, adică cel mai devreme este de Ziua Îndrăgostiților, când pot avea loc alegeri anticipate și aceea într-o modalitate extrem de greoaie.

Greoaie pentru Rareș Bogdan pare să fie și matematica; aceasta arată clar, cel puțin până la parlamentarele din 2020, că alegeri anticipate în actuala structură a Parlamentului, cu PSD și ALDE care se țin de mână și cu Pro România care așteaptă doar să-i fie deschisă o ușă în coaliție, sunt practic imposibile.

Descoperă mai multe la Politice.net

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura