Sari la conținut

ȘTIRILE ZILEI 10 Iulie 2019

> Klaus Iohannis a declarat că, prin rapoartele GRECO, Guvernul PSD-ALDE a primit ”un nou cartonaș roșu” de la UE legat de justiție și a cerut acestuia să vină cu o inițiativă legislativă pentru a corecta legile justiției ”cu voința cetățenilor și cu recomandările organismelor europene”.

> PSD i-a răspuns rapid președintelui, afirmând că unele dintre concluziile GRECO sunt contrare dispoziţiilor CCR, iar CSM se opune unor obiecții ridicate de experții GRECO. În plus, PSD susține că „14 state europene, printre care Franţa, Germania, Olanda, care încă nu au aplicat recomandările GRECO, ceea ce înseamnă că România nu este nici pe departe un caz singular, cum sugerează preşedintele”.

> PSD va decide în ședința Comitetului Executiv din 3 august care sunt miniștrii care vor pleca din Guvern și cine îi va înlocui. Tot la CEx vor fi prezentate și rezultatele sondajelor de opinie cu privire la candidații la alegerile prezidențiale.

> Klaus Iohannis așteaptă de la prim-ministrul Viorica Dăncilă propunerile de remaniere și se așteaptă ca pe listă să fie cel puțin cei doi miniștri de la Interne și Externe, Carmen Dan și Teodor Meleșcanu, pe care îi consideră responsabili pentru organizarea alegerilor europarlamentare în diaspora.

> Președintele AEP a declarat că tabletele care au fost utilizate în secțiile de vot la alegerile din 26 mai au fost testate (de Autoritate și Serviciul de Telecomunicații Speciale) și nu au fost identificate „vulnerabilități” în funcționarea lor.