Sari la conținut

Politico: „Președinția română a Consiliului UE a adus un nou suflu în agenda Europei”

Who would have thought this first-time presidency will score a perfect 10?
[extras politico.eu]

Deși România a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene cu 6 luni înainte de termen, iar perioada efectivă de mandat a fost mai scurtă din cauza alegerilor europarlamentare, România a reușit să închidă 90 de dosare legislative în 100 de zile, raportează Politico.

Rezultatele „de nota 10” ale celei dintâi președinții deținute de România au fost obținute de echipele de experți români într-unul dintre cele mai complexe momente din istoria Uniunii Europene: mandatul țării noastre s-a desfășurat într-o perioadă în care UE trecea prin alegeri la nivelul tuturor statelor-membre, asista la finalul unui ciclu legislativ de 5 ani și se confrunta cu un Brexit tot mai apropiat.

Viziunea României pentru primul său mandat la președinția Consiliului Uniunii Europene a pus coeziunea pe primul plan, ca o expresie de unitate între statele-membre, regiuni și oameni.

Convergența economică, socială și teritorială a fost văzută ca esențială pentru dezvoltarea armonioasă, echilibrată și sustenabilă a Uniunii Europene – scop care poate fi atins doar prin reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiuni și crearea de oportunități reale, egale, pentru toți cetățenii. Pe acest fundament au fost construiți cei 4 piloni ai președinției României la Consiliul UE: Europa convergenței, Europa siguranței, Europa, actor global, Europa valorilor comune.

Articolul Politico se încheie cu o întrebare emoționantă:

Cine ar fi crezut că această președinție va primi nota 10… la fel ca gimnasta româncă Nadia Comăneci, la Jocurile Olimpice de Vară din Montreal în 1976?