Sari la conținut

Legea pensiilor, promulgată. Punctul de pensie, 1.875 lei în 2021 + Nicio pensie nu scade din 2022

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi Legea pensiilor, care prevede o creștere a punctului de pensie în etape, începând cu acest an. Astfel, de la 1 septembrie, valoarea acestuia va crește de la 1.100 la 1.265 lei, urmând să atingă pragul de 1.775 lei în 2020 și 1.875 lei în 2021. Începând cu 2022, modalitatea de calcul a pensiilor va fi schimbată, iar valoarea Punctului de Referință va fi indexată anual cu inflația și cu 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut.

Este important de știut că nicio pensie aflată în plată la momentul intrării în vigoare a legii nu va scădea. Astfel, dacă în urma recalculării suma rezultată este mai mică decât cea în plată, se păstrează aceasta din urmă.

Proiectul prevede, în plus, ca persoanele cu vechime de minimum 15 ani de muncă să primească 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime să se adauge peste această valoare câte 1% din salariul minim brut pe ţară. Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani care sunt la pensie la data intrării în vigoare a legii primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Proiectul de lege permite pensionarilor aflați în plată cu un stagiu de cotizare sub 15 ani să opteze între pensie și indemnizație socială minimă – oricare dintre acestea este mai mare.

O altă veste bună pentru pensionari este că în calculul pensiei vor intra toate drepturile de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții (sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii, alte bonusuri). Mai mult, perioadele de masterat și doctorat vor fi incluse în calculul pensiei, iar femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și au născut și crescut 3 copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani, de la al 4-lea copil urmând să se adauge câte 1 an în plus pentru fiecare copil.