Sari la conținut

De ce USR și PNL n-au votat în Parlament creșterea pensiilor?

Klaus Iohannis a promulgat astăzi Legea Pensiilor, pe care și USR și PNL au refuzat să o voteze în Parlament! Practic, actul normativ al social democraților validat azi de președinte prin care sunt propuse numeroase beneficii noi pentru pensionari a trecut de Legislativ doar cu votul deputaților PSD, ALDE, UDMR, PMP și al minorităților. Cei 45 de parlamentari PNL și 22 de parlamentari USR prezenți în ședința de plen au ales, în schimb, să se abțină de la vot.

sursă foto: cdep.ro

Motivele? Cristian Seidler, deputat USR, a spus că legea este o farsă și că nu există bani pentru a susține implementarea acesteia. La rândul său, deputatul PNL Valeria Schelean a reclamat că aceasta nu a fost pusă în acord cu decizia de neconstituționalitate a CCR după reexaminarea din Parlament.

Parlamentarul liberal este abia astăzi Ludovic Orban, care a motivat promulgarea de către președinte tocmai prin îndreptarea legii în Parlament, în urma deciziei CCR. Același Ludovic Orban care, cu mai puțin de o săptămână înaintea votului decisiv din Camera Deputaților, dădea semnalul de vot: „Noi vrem ca această creştere a pensiilor să se facă pe baza unor elemente obiective, care ţin de creşterea economică, de rata inflaţiei (…)”, a afirmat acesta într-o emisiune TV. Astăzi, Orban spune într-o declarație la fel de ambiguă că „vreau să vedem proiecte, nu vorbe, că de lansări de zvonuri şi de fitile şi de testat temperatura apei cu degetul suntem sătui”.

Proiectul care a primit aprobarea președintelui este cât se poate de concret însă și prevede, între altele, creșterea anuală a punctului de pensie până la 1.875 de lei în 2021, dar și un nou mod de calcul al pensiilor mai avantajos începând cu anul 2022, raportat la rata inflației și la salariul mediu brut realizat.

„Pentru pensionarii din România cred că este o veste foarte bună faptul că, în sfârşit, s-a promulgat această lege, la care, iată, lucrăm de doi ani şi jumătate, ne zbatem cu ea să o avem într-un final publicată în Monitorul Oficial şi cred că este o lege importantă, nu doar pentru pensionari, ci şi pentru noi toţi, ceilalţi, care vom ieşi, la un moment dat, la pensie”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu astăzi, amintind că actul normativ aprobat o dată de Parlament în 2018 a fost întârziat 6 luni prin atacarea, de către PNL și USR, la Curtea Constituțională.