Sari la conținut

CCR a admis sesizarea pe completurile 3x specializate. Zegrean: ÎCCJ știa de lege, știa că nu au procedat corect

Curtea Constituțională a admis existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la completurile specializate de 3 judecători care se pronunță în primă instanță asupra cazurilor de corupție.

Ca urmare, toate procesele de pe rolul Instanței Supreme de la aceste completuri vor fi reluate dacă sentința nu a fost pronunțată până pe 23 ianuarie 2019, data la care colegiul de conducere ÎCCJ a decis înființarea de completuri specializate.

Decizia de astăzi a Curții Constituționale a fost luată cu votul a 5 judecători din cei 9: Valer Dorneanu, Cristian Deliorga, Gheorghe Stan, Marian Enache și Attila Varga au votat „pentru”, iar Livia Stanciu, Simina Tănăsescu, Daniel Morar și Mona Pivniceru au votat „împotrivă”.

Conflictul juridic de natură constituțională Parlament-ÎCCJ a fost sesizat de Florin Iordache pe 25 martie, mandatat de președintele Camerei Deputaților la acea vreme, Liviu Dragnea.

Este halucinant să spun asta, dar decizia este normală, dat fiind precedentul cu cele de 5 judecători. Știu că sunt vreo 180 de dosare la ICCJ care au fost judecate de completuri de 3 și dacă ne uităm în urmă cum au judecat dosarele la completurile de 5, eu cred că vor fi rejudecate dosarele.

Nu trebuia să se ajungă aici, ÎCCJ știa de lege, știa că nu au procedat corect, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, într-o intervenție la B1 TV.

Cristina Tarcea, președintele ÎCCJ, a confirmat spusele acestuia:

Nu pot să-mi dau seama până când nu văd motivarea Curții. Pentru dosarele pe rol, înseamnă ceea ce s-a întâmplat și cu completurile de 5, trebuie să constituim completuri specializate cu tot riscul de blocare a Înaltei Curți de Casație și Justiție în situațiile de care vorbim de incompatibilități, să le repartizăm din nou unor completuri și să vedem cu celelalte dosare care au fost deja pronunțate prin hotărâri definitive ce se va întâmpla, a precizat aceasta pentru Mediafax.