Cresc amenzile pentru deranjul vecinilor. Dacă se repetă, puteți ajunge să lucrați în folosul comunității

Gata cu petrecerile acasă! Camera Deputaților, for decizional, a adoptat astăzi un proiect de lege care crește de câteva ori amenzile pentru organizarea de petreceri și tulburarea liniștii în apropierea locuințelor și care sancționează drastic repetarea actelor de deranjare a locatarilor, chiar și prin muncă în folosul comunității.
Dacă legislația prevede acum amenzi între 200-1.000 lei pentru tulburarea liniștii și între 500-1.500 lei pentru aceeași contravenție, dar între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00, noul proiect va sancționa petrecăreții cu sume între 2.000-3.000 lei, iar amenda crește dacă fapta se repetă în mai puțin de 24 de ore. De asemenea, aceștia pot fi trimiși la muncă în folosul comunității ca alternativă la amendă.
Pentru „recividivă”, pedepsele nu sunt deloc de neglijat:
- 500-1.500 lei sau 50-100 ore de activități în folosul comunității pentru tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
- 2.000-3.000 lei sau 70-120 ore de activități în folosul comunității pentru tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
- 3.000-6.000 lei sau 100-150 ore de activități în folosul comunității pentru organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban.
Vestea bună este că proiectul de lege elimină amenzile pentru cei care nu au actul de identitate asupra lor. Vestea mai puțin bună este că amenzile se majorează de la 100-500 lei la 500-1.500 lei pentru refuzul de a furniza date de stabilire a identității sau de prezentare la sediul poliției, dacă solicitarea din partea autorităților este justificată.
Modificarea organizării și funcționării Poliției Române a generat nemulțumiri cu privire la lege în rândul opoziției, care a afirmat că proiectul are nevoie de avizul CSAT fiindcă introduce noi competențe cu privire la combaterea terorismului. Aceasta va fi trimisă către promulgare președintelui Iohannis, iar amenzile vor intra în vigoare la 90 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.