Sari la conținut

Trecutul întunecat al Ursulei von der Leyen, propusă la șefia Comisiei Europene

Ministrul apărării din Germania, Ursula von der Leyen a fost nominalizată la președinția Comisiei Europene, deși este un compromis pentru liderii UE având în vedere cariera sa în politică internă marcată de scandaluri.

Ascensiunea rapidă a acesteia a dus la speculații cu privire la înlocuirea lui Merkel, însă eșecul ei de a reforma armata germană i-a tăiat calea către postul de cancelar. Mai mult, întregul mandat al acesteia la Apărare este văzut ca un eșec.

Pe lângă problemele legate de pregătirea militarilor cu care se confruntă Ursula von der Leyen, există și o anchetă privind infracțiuni legate de utilizarea consultanților externi, între care Accenture și McKinsey. De menționat, Parlamentul german organizează în prezent audieri în acest caz, în cadrul unui dosar care vizează contracte de milioane de euro.

Un al treilea scandal în care ministrul apărării german a fost implicat este legat de acuzațiile de plagiat în lucrarea de licență pe care a scris-o la absolvirea facultății de medicină, de care a fost însă achitată.

Ursula von der Leyen va deveni prima femeie președinte al Comisiei Europene – dacă nominalizarea sa va fi aprobată de Parlamentul European.