Sari la conținut

ȘTIRILE ZILEI 27 Iunie 2019

> Curtea Constituțională a României a validat rezultatele referendumului pe justiţie din 26 mai, inițiat de președintele Klaus Iohannis. Judecătorii constituționali au respins cele cinci contestaţii referitoare la respectarea procedurilor pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului, considerând că aceste proceduri au fost corecte.

> UDMR a anunțat astăzi că a informat și conducerea instituțiilor Consiliului Europei despre „încălcările de lege” în cazul Cimitirului militar din Valea Uzului. „România, chiar și în prezent, consideră minoritățile care trăiesc aici un factor de risc pentru siguranță națională”, a transmis la Strasbourg Korodi Attila, liderul UDMR din Camera Deputaților.

> Renate Weber, care a fost aleasă ieri Avocat al Poporului, a declarat că ”instituţia este politizată, a fost politizată din momentul în care în competenţele acestei instituţii a apărut posibilitatea de a ataca la CCR legile şi ordonanţele. Deci, din acel moment, cumva, Avocatul Poporului a devenit un fel de arbitru în acest joc constituţional, în sensul bun al cuvântului.” Conform spuselor sale, schimbarea nu poate să vină decât de la activitatea efectivă.

> Codrin Ștefănescu, unul dintre candidații la funcția de secretar general PSD, a afirmat că este ”foarte îngrijorat” de ceea ce se întâmplă în partid, susținând că partidului i se impun ”direcții străine de ceea ce am făcut și am spus până acum” și că ”ni se cere să uităm de colegii noștri aflați și azi la ananghie”, însă nu a oferit informații despre persoana sau instituția care impune aceste lucruri. 

> Dan Barna, liderul USR și Dacian Cioloș, liderul PLUS, au anunțat că lansează proiectul „România Unită”, care reprezintă un acord de colaborare pentru pregătirea unei guvernări responsabile pentru România în 2020. Proiectul conține mai multe propuneri de politici publice, alături de propuneri politice, care au ca scop împiedicarea sau limitarea fragmentării politice.