ȘTIRI DE WEEKEND 8-9 iunie 2019

Valea Uzului. Ca răspuns la incidentele dintre români și maghiari în cimitirul din Valea Uzului, peste 300 de oameni au participat sânbătă la un miting de solidariyaye româno-maghiar și la un marș pe străzile orașului Cluj-Napoca. Manifestanții, români și maghiari, s-au întâlnit în Piața Unirii pentru „a arăta că există și comunități normale în Ardeal în care criteriile etnice, că ești român, maghiar sau rom, nu funcționează. Clujul e o comunitate în care trăim împreună români și maghiari fără probleme”, conform inițiatorului manifestației, Cornel Vîlcu.
USR. Reunit sâmbătă la Brăila, Comitetul Politic al USR a aprobat o serie de modificări la Statutul USR, care vor fi supuse la vot în cadrul Congresului partidului ce va avea loc pe 13 iulie. Între modificările agreate se află validarea candidaților locali, drepturile și obligațiile membrilor, formarea filialelor rurale și selectarea delegaților la congres; cea mai importantă însă vizează modalitatea de alegere a președintelui USR, care urmează să fie ales de toți membrii partidului prin vot, și nu prin delegați, cum se întâmplă în prezent.
Viorica Dăncilă. Premierul l-a demis pe proaspăt-numitul consilier pe probleme economice Remus Borza, în urma unor declarații ale acestuia conform cărora trebuie reduse dimensiunile aparatului de stat.
Victor Ponta. Fostul premier a declarat azi, la finalul ședinței Delegației Permanente a PRO România, că parlamentarii din grupul partidului vor vota moțiunea de cenzură inițiată de Opoziție împotriva guvernului, însă nu o vor semna. În total, 23 de deputați și 1 senator PRO România își vor acorda votul în sprijinul acestei moțiuni.
Ungaria. Ministerul Afacerilor Externe condamnă publicarea, pe o platformă online gestionată de guvernul ungar, a unui mesaj care critică Tratatul de la Trianon, în care este reprezentată harta Ungariei Mari, din care statele învecinate rup câte o bucată.
ONU. Președintele Klaus Iohannis și Partidul Social Democrat se acuză reciproc pentru eșecul României de a deveni membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU. Dacă Iohannis menționează „o serie de declaraţii politice nediplomatice, iresponsabile şi contraproductive, contrare unor poziţii tradiţionale de politică externă ale statului, formulate fără mandat şi în afara competenţelor lor de unii reprezentanţi de nivel înalt ai autorităţilor române”, purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, afirmă că, în calitate de șef al diplomației românești, președintele poartă responsabilitatea și „cea mai mare parte din vină”.
Republica Moldova. Atât Președintele, cât și Guvernul României adresează forțelor politice din Republica Moldova un apel la respectarea statului de drept, a procesului democratic și a voinței cetățenilor exprimate la alegerile de la începutul acestui an. Curtea Constituțională a țării a decis atât dizolvarea Parlamentului, cât și suspendarea temporară a președintelui Igor Dodon.