Sari la conținut

ȘTIRILE ZILEI 7 Iunie 2019

> Președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi decretele de numire pentru noii miniștri: Ana Birchall, Roxana Mânzatu și Natalia Intotero. Președintele a respins însă propunerea ca Titus Corlățean să devină vicepremier.

> PNL a depus o solicitare la Avocatul Poporului, cerându-i lui Victor Ciorbea să sesizeze CCR cu privire la OUG privind alegerea președinților Consiliilor Județene, deoarece ”nu se justifică în niciun fel urgența adoptării unui astfel de act normativ și, de asemenea, încalcă grav prevederile Constituției”.

> Comitetul Executiv Naţional (CEX) al PSD a stabilit 29 iunie ca dată pentru Congresul PSD, în care va fi aleasă conducerea partidului, se va desemna candidatul la alegerile prezidențiale și se va modifica statutul partidului. Firea, Stănescu și Ciolacu s-au opus acestei date, iar ulterior Stănescu a demisionat din conducerea partidului.  În plus, Firea a declarat că va fi în spital și că deci nu poate candida.

> Jandarmeria Română a deschis un dosar penal pentru distrugere în urma incidentelor din Valea Uzului. Pentru a intra în cimitir, membrii unei organizații românești au rupt poarta Cimitirului eroilor din Valea Uzului, disputat de autoritățile române și cele maghiare și au trecut de cordonul de peste 1000 de maghiari și jandarmi care înconjura cimitirul.

> Prim-ministrul Viorica Dăncilă a negociat lista scurtă cu 4 portofolii pentru funcția de comisar european al României, împreună cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și cu prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans. Astfel, viitor comisar european va deține unul dintre următoarele portofolii: transporturi, energie, vecinătate / extindere sau agenda digitală.