Sari la conținut

[Politica zilei] Klaus Iohannis: Propun partidelor parlamentare semnarea unui Acord Național

La încheierea consultărilor cu partidele parlamentare, președintele Klaus Iohannis a propus public semnarea, de către acestea, a unui acord național „pentru consolidarea parcursului european al României” prin care cere angajamentul lor de a implementa în legislație rezultatele Referendumului și de a modifica legile din domeniul judiciar și penal numai în acord cu cerințele instituțiilor UE.

Transpunerea în legislație a măsurilor necesare pentru asigurarea integrității în funcțiile publice și pentru exercitarea deplină și efectivă a dreptului de vot de către cetățenii români în țară și în străinătate sunt, de asemenea, incluse în prevederile pactului propus de președinte.

Redăm mai jos cele mai importante declarații de astăzi ale lui Klaus Iohannis:

  • Este clar că rezultatele Referendumului trebuie transformate în legislație.
  • Trebuie să mergem mai departe și să înțelegem bine importanța politică a votului românilor, care au votat clar și ferm împotriva abordării anti-europene promovată în campanie de PSD și ALDE, 2 partide care au fost sancționate drastic.
  • Românii au arătat clar: România este o țară pro-europeană. Noi nu am ajuns din greșeală în UE. Românii au dorit să fie în UE. Asta nu reduce cu nimic suveranitatea noastră. Și această decizie este una suverană: vrem să facem parte din acest spațiu european care se bazează pe principii și valori pe care le-am acceptat, vrem să fim aici, vrem să avem un stat de drept, vrem să avem o Justiție independentă, legi bune în domeniul Justiției.
  • Trebuie să înțelegem că votul este un drept consacrat în Constituție. Politicienii sunt obligați să creeze condițiile pentru ca toți românii să voteze: efectiv, nu doar teoretic.
  • Pentru a valorifica acest vot, am decis să invit partidele politice parlamentare să semnăm un acord național pentru consolidarea parcursului european al României. Un pact politic pentru România europeană. Aștept în câteva zile un răspuns afirmativ la invitația mea de a semna acest acord național.

Descoperă mai multe la Politice.net

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura