India nu mai are Opoziție

Mai multe superlative caracterizează alegerile generale din India din acest an, cel mai mare exercițiu democratic care a avut loc vreodată. Desfășurate pe durata mai multor săptămâni, acestea s-au încheiat odată cu ziua anunțului rezultatelor, care s-a făcut la aceeași dată la care au fost numărate voturile. Circa 603 milioane.
Pentru că, din numărul total de votanți de 900 de milioane ai celei mai mari democrații din lume, s-au prezentat la urne 67% dintre aceștia, reușind nu doar cea mai mare prezență la vot înregistrată vreodată, ci și atingerea celui mai mare număr de femei care și-au exprimat opțiunea politică din țară. De altfel, 2019 este primul an în care numărul de femei care au votat în India l-a egalat pe cel al bărbaților. Desigur, tendința se regăsește și în numărul femeilor care au candidat, dar și în rândul celor care au câștigat scrutinul.
Un alt record, de această dată al partidului de la putere din care face parte prim-ministrul Narendra Modi, este obținerea unei majorități zdrobitoare în Parlament. Din totalul de 542, Partidul Bharatiya Janata (BJP) a primit în acest scrutin 303 mandate (352 în cadrul Alianței Naționale Democratice conduse de BJP), cu 16 mai multe decât cele obținute la precedentele alegeri și mai multe chiar decât cele 272 necesare pentru a forma o majoritate.
De ce? Premierul Modi a avut o campanie electorală cu discurs puternic naționalist, foarte eficient pe fondul tensiunilor țării cu Pakistan. Criticii puterii, căreia milioane de oameni i-au pus acum în brațe și mai multă autoritate, spun că alegerea indienilor nu a fost bazată pe speranță, ci pe teama de o posibilă invazie a vecinilor din Nord-Vest sau de preluarea puterii de către cei care promovează secularismul.
Tehnic, Modi încercat să facă din alegeri un referendum care să valideze mandatul său de guvernare. Și a reușit. Rezultatele, de neașteptat pentru mulți, arată că acesta rămâne popular în ciuda problemelor economice cu care se confruntă țara, a tensiunilor sociale cu efecte tot mai vizibile în rândul femeilor și al minorităților, dar și a problemelor serioase de integritate ale multora dintre candidații BJP.
Prin comparație, principalul partid de opoziție, Congresul Național Indian, care promovează o Indie seculară, nu a câștigat decât 52 de locuri în Parlament – de aproape 6 ori mai puține decât adversarul său! Nici în Alianța Progresivă Unită condusă de acesta nu au reușit să obțină decât 87 de mandate în Camera inferioară a legislativului indian.
Cu o legitimitate atât de mică, Opoziția va păli în următorii 5 ani în fața unei puteri care a reușit să acumuleze și mai multă putere în primul său mandat. Sau se va pregăti, cuminte, pentru următorul mandat. Cu siguranță va veni momentul în care India va fi gata să-l acorde.