Sari la conținut

Ce crede Asia despre Statele Unite? Părerile sunt împărțite

Opiniile oamenilor din întreaga lume despre Statele Unite au fost puternic influențate de președintele Donald Trump… și nu într-un sens pozitiv.

Întrebarea este dacă părerea acestora despre democrația SUA – cândva reper pentru orice sistem democratic – a avut de suferit; a fost pusă de Eurasia Group Foundation, care a vrut să afle dacă țările din lume încă privesc democrația americană ca un model demn de urmat.

Răspunsul e surprinzător în Asia, în special în cazul Chinei, ai cărei cetățeni au plasat Statele Unite pe locul 2 în topul țărilor cu cel mai bun sistem politic din lume și au declarat, în proporție de 58%, că au o părere bună despre SUA – în ciuda faptului că cele două țări sunt în prezent în pragul unui război rece. Asta explică totuși faptul că 70% dintre chinezi au spus că SUA ar trebui să se concentreze mai mult pe deficiențele propriului său sistem politic, decât pe cele ale altora; explică și procentul de doar 6% al celor care privesc cu ochi buni democrația din Vest.

Vecinii din Japonia au oferit răspunsuri la fel de surprinzătoare. Doar 2% dintre ei au o părere bună despre Statele Unite și tot 2% și-ar dori ca sistemul lor politic să fie mai asemănător cu al lor. La polul opus se află India, unde 76% dintre cetățeni au o părere bună despre Statele Unite și 86%, despre democrația lor.

Ce se află în spatele acestor păreri negative? Trei motive: Donald Trump, politica intervenționistă a Statelor Unite și inegalitatea economică din America.