Sari la conținut

Trump nu vrea un război cu Iran, spun senatorii republicani din SUA

Cu siguranță Donald Trump nu duce lipsă de sprijin din partea Partidului Republican pentru o eventuală intervenție în forță în Iran. De fapt, o parte dintre membrii partidului cred că un conflict militar în zonă nu poate fi evitat.

Cu toate astea, există o altă facțiune din partid, mai puțin vocală, dar și mai rezervată cu privire la posibilitatea unei intervenții a Statelor Unite în Orientul Mijlociu. Aceștia contează pe faptul că acțiunile recente ale președintelui, care au distanțat Statele Unite de războiul din Irak și au scăzut prezența SUA în Siria și Afghanistan, sunt un indiciu asupra adevăratelor sale intenții: președintele, spun ei, nu vrea să pornească un război în Iran.

Pentru moment, perspectiva reală a unui conflict armat este puțin probabilă, chiar dacă Trump a spus deja că, în cazul în care Iran va face ceva, răspunsul Statelor Unite va fi dur. Cu atât mai mult cu cât senatorii republicani care tratează responsabil această posibilitate ar supune la vot în Congres o eventuală declarație de război.

Nimeni nu propune o ofensivă unilaterală împotriva Iranului, a declarat recent senatorul republican Marco Rubio. Dacă Iran atacă, SUA vor răspunde. Dacă nu, nu va fi război.