Sari la conținut

Tinerii europeni virează la dreapta

Din ce în ce mai mulți tineri alegători din Europa se îndreaptă spre candidați de extremă dreapta, arată un studiu al publicației AP.

17% dintre persoanele cu vârste între 18 și 34 de ani au votat pentru partidul extremist din Italia în 2018 – cu 13% mai mulți decât în urmă cu 3 ani. Și mai spectaculos, 30% dintre alegătorii din Austria și-au acordat votul Partidului Libertății în 2017 – cu 22% mai mulți decât în urmă cu 4 ani.

Nici Germania, Franța, Danemarca sau Belgia nu au scăpat de acest curent, care a câștigat teren în rândul tinerilor de pe continent. Destul de surprinzător, dat fiind că este un electorat care în general înclină către valorile de stânga.

Dacă luăm însă în considerare faptul că marile partide nici nu au încercat să pornească un dialog cu ei, nu este deloc întâmplătoare această înclinație. Cu atât mai mult cu cât partidele de extremă dreapta au făcut eforturi uriașe pentru a ajunge la tinerii alegători, în special prin rețelele sociale, vorbind pe limba lor și „atacând” problemele care îi interesează.

E important de înțeles acest nou curent politic ce mătură acum vechiul continent, în special în perspectiva alegerilor europarlamentare de la care întreaga Europă așteaptă multe. Tăim, într-adevăr, zile în care se decide viitorul ei.