Sari la conținut

Vladimir Zelensky va dizolva Parlamentul Ucrainei

Actorul Vladimir Zelensky a devenit cel de-al șaselea președinte al Ucrainei, după câștigarea alegerilor cu un scor zdrobitor de 73% în fața fostului președinte al țării.

În discursul care îi începe mandatul, acesta a spus că va dizolva parlamentul încă dominat de oamenii loiali lui Petro Poroshenko, urmând să organizeze alegeri anticipate care să înlocuiască o clasă politică ce a creat „o țară a oportunităților – de a fura, de a mitui și devaliza”.

Mișcarea noului lider nu este o surpriză, acesta indicând de-a lungul timpului că are intenția de a dizolva Rada Supremă aleasă în 2014, fățiș ostilă acestuia. De altfel, este în perfect acord și cu „personajul” său politic, definit încă din rolul de președinte al Ucrainei jucat de acesta în popularul serial de televiziune care l-a propulsat la putere.

Prioritatea mandatului va fi pacea în Estul Ucrainei, a menționat Zelensky în discursul său, rostit parțial în ucraineană și parțial în rusă, în fața unei audiențe din care au lipsit cu desăvârșire oficialii ruși. Nu întâmplător, cu siguranță, dacă luăm în calcul că Zelensky a numit Rusia un „stat-agresor care poartă război cu Ucraina”.