Sebastian Kurz pariază pe Manfred Weber

Cancelarul austriac are nevoie de un sprijin puternic pentru a-și impune viziunea asupra Europei. Atenția lui se îndreaptă spre Berlin, către un candidat puternic la președinția Comisiei Europene: Manfred Weber.
Tonul cam nelalocul lui și decizia de a invita populiștii de extremă dreapta în guvernul său au atras asupra lui Sebastian Kurz dezaprobarea vocilor de stânga, atât acasă, în Austria, cât și în afara granițelor ei.
Încerc, alături de colegii mei europeni, să asigur în continuare un centru politic puternic pentru Europa. Nu avem nevoie de extremiștii, de stânga sau de dreapta, care vor să distrugă Uniunea Europeană, a declarat cancelarul austriac, care joacă un rol unic în politica europeană prin jonglarea cu idei care divizează în prezent Europa, precum migrația sau populismul, dar pe care pare să le aibă totuși sub control.
Kurz a făcut recent o serie de propuneri de reformare a Uniunii Europene, cu accent pe o mai mare strictețe în aplicarea regulilor actuale, fără nevoia unui sacrificiu suplimentar al suveranității naționale. Prin ideile sale, acesta s-a plasat în opoziție cu președintele Franței, Emmanuel Macron, care are o viziune mai autoritaristă pentru viitorul Europei.
Mai mult Europa! cere Macron. Mai multă disciplină, spune Kurz. În zone-cheie precum pragul de îndatorare permis unei țări sau politicile de migrație, regulile trebuie să fie aplicate și respectate riguros, a declarat acesta din urmă, iar țările care încalcă aceste reguli trebuie să fie sancționate.
Cum era de așteptat, ideile cancelarului austriac au reușit să atragă lumina reflectoarelor, însă pentru a avea un viitor, acesta va avea nevoie de un sprijin puternic. Nu este deci întâmplător că tocmai el se numără printre primii susținători ai lui Manfred Weber, în prezent unul dintre cei mai puternici candidați la președinția Comisiei Europene – a reușit să devină, astfel, un jucător important în mișcările politice care vor defini următorul mandat al Comisiei și, prin extensie, al Uniunii Europene. Date fiind dimensiunile destul de modeste și influența Austriei la nivelul UE, aceasta este într-adevăr o performanță.
A câștigat înapoi încrederea oamenilor, a spus Weber. Și nu mințea. În plan intern, Kurz a reușit să reînvie Partidul Popular de centru-dreapta din Austria și să obțină pentru el o victorie neașteptată în 2017. La un preț cam piperat, spun însă anumite voci din PPE, care critică formarea unei coaliții cu Partidul Libertății de extremă dreapta. Preț pe care îl plătește încet-încet în încercarea de a ține sub control derapajele deloc rare ale colegilor săi, pentru care este taxat și de presa internațională.
Rețeta lui, de a echilibra tușele groase ale extremelor și a prezenta cerințele populiste pe un ton mai bând, l-au făcut nu doar cel mai popular politician austriac și vedeta Europei de centru-dreapta, ci și un model de urmat. Acolo unde se poate. În Germania, de exemplu, cel mai pare partid, CDU, a virat la rândul său ușor spre dreapta, sub conducerea succesoarei Angelei Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer. De susținerea acesteia din urmă, ca și de cea a întregului partid, Kurz are nevoie dacă vrea să-și impună ideile în PPE. După toate aparențele, pare să o aibă.
Marele risc în pariul pus pe Manfred Weber este ca acesta să nu obțină președinția Comisiei Europene. Nu Austria ar avea neapărat de suferit, dat fiind că niciodată nu a avut o pondere mare în nucleul de putere al Uniunii Europene, ci chiar Sebastian Kurz, ai cărui ochi sunt îndreptați mult dincolo de granițele țării pe care o conduce.