Sari la conținut

Cine sunt femeile care ar putea conduce Uniunea Europeană

Săptămâna trecută, Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a promis că va încerca să asigure un echilibru geografic, demografic, politic și de gen în rândul candidaților care concurează pentru pozițiile de top din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, în timpul vizitei din România, el a subliniat că paritatea de gen ar putea fi dificil de atins.

În prezent, o singură femeie ocupă un post european de top – Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al Uniunii Europene. În plus, cele mai multe propuneri vehiculate pentru următorul mandat la președinția principalelor instituții europene – Comisia, Consiliul, Parlamentul și Banca Centrală Europeană – sunt bărbați.

În ciuda faptului că inechitățile de gen sunt tot mai mult în atenția publică, sistemul – instituțiile UE, partidele și campaniile politice – nu a reușit să se adapteze și să creeze condiții pentru o reprezentare mai diversă, a spus Corina Horst, director adjunct la German Marshall Fund (Statele Unite) și parte dintr-o inițiativă din Bruxelles care încearcă să crească gradul de reprezentare a femeilor în dezbaterile politice. În opinia acesteia, și femeile trebuie să aibă un rol mai activ în acest proces.

Lucru care deja se întâmplă, dacă ne uităm la lista candidaților… feminini care ar putea conduce Uniunea Europeană în noul mandat:

Angela Merkel – Deși a declarat că nu este interesată de niciun post UE, numele său apare constant în contextul actualei competiții electorale, în special luând în calcul că secretarul general al Comisiei Europene, Martin Selmayr, este unul dintre cei mai puternici susținători ai săi la Bruxelles. Pentru moment, Angela Merkel susține candidatura lui Manfred Weber la președinția Comisiei Europene.

Dalia Grybauskaitė – Actual președinte al Lituaniei al cărei mandat se apropie de sfârșit, Dalia Grybauskaitė este unul dintre politicienii cei mai experimentați din Uniunea Europeană. Numele său este frecvent menționat ca înlocuitor posibil al lui Donald Tusk, actualul președinte al Consiliului European. Ea este, dealtfel, unul dintre puținii candidați posibili din Europa de Est.

Margrethe Vestager – În opinia multora dintre eurocrații progresiști din Bruxelles, ea este prima opțiune pentru conducerea Comisiei Europene, competiție în care ar fi alături de alți șase candidați liberali.

Kristalina Georgieva – În prezent CEO al Băncii Mondiale, aceasta este foarte respectată în Bruxelles, unde a ocupat funcția de comisar pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și răspuns la situații de criză, iar mai târziu, pe cea de vicepreședinte pentru buget și resurse umane al Comisiei Europene.

Christine Lagarde – Numele actualului director general al Fondului Monetar Internațional apare aproape în fiecare competiție electorală europeană, ca un potențial candidat al Comisiei Europene sau al Băncii Centrale Europene. Deși aceasta a spus anul trecut că nu este interesată de un post UE, mulți oficiali consideră că are o experiență pe care ar trebui să o folosească în interesul Uniunii.

Nathalie Loiseau – Mandatul la ministerul afacerilor Europene și reprezentarea Franței în Consiliul Uniunii Europene nu îi asigură experiența executivă necesară pentru președinția Consiliului. Cu toate acestea, Loiseau ar părea fi interesată fie de conducerea noului grup din Parlamentul UE pe care vrea să-l formeze președintele Macron, fie de președinția Parlamentului.

Mairead McGuinness – După ce a anunțat că ar putea să candideze pentru funcția de președinte al Parlamentului European, Mairead McGuinness, vicepreședinte irlandez al Parlamentului și membru al celui mai mare grup din Parlamentul UE, are un background care o face un candidat serios. Pe deasupra, se bucură de solidaritatea pe care mulți politicieni o arată Irlandei, afectată de Brexit.

Helle Thorning-Schmidt – Fostul premier al Danemarcei și actualul lider al ONG-ului „Save the Children International” are toată experiența necesară pentru a conduce Consiliul sau Comisia UE. Rămâne de văzut dacă va avea susținerea partidului său de acasă – în acest caz, ar putea conduce Consiliul sau ar putea s-o înlocuiască pe Federica Mogherini.

Katarina Barley – Un studiu recent arată că ministrul de Justiție al Germaniei este binecunoscut în rândul electoratului din țară, 45% dintre aceștia spunând că au auzit numele său. Spre comparație, doar 26% au declarat că au auzit de mult mai cunoscutul Manfred Weber. Dacă acesta din urmă este ales președinte al Comisiei, Barley nu va primi un portofoliu de comisar. Cu toate astea, dacă un alt candidat (non-german) este ales iar Angela Merkel va dori să-și sprijine aliații socialiști, ar putea să o recomande pentru funcția de comisar din partea Germaniei.

Věra Jourová – Comisarul european pentru Justiție, consumatori și egalitate de gen are sprijinul prim ministrului Andrej Babiš, și el membru al partidului liberal din Cehia, pentru a continua în funcția de comisar. Jourova, fost ministru, a declarat recent că îi place funcția pe care o deține și pe care ar dori să o păstreze.

Beata Szydło – Fost prim ministru și actual viceprim-ministru polonez, aceasta candidează pe lista partidului Lege și Justiție pentru Parlamentul European.

Nadia Calviño – Ministrul de economie al Spaniei are un istoric bogat la Bruxelles, unde a ocupat timp de 4 ani funcția de director general al departamentului pentru buget din Comisia Europeană. În prezent, este persoana potrivită pentru a gestiona domenii sensibile ale Uniunii, precum comerțul, piața internă, bugetul sau competiția.

Maria Manuel Leitão Marques – Fostul ministru din Portugalia candidează pentru un mandat în Parlamentul UE pe lista partidului socialist al prim-ministrului António Costa. Aceasta nu a confirmat interesul pentru un post de comisar, dar a spus că i-ar plăcea să „modernizeze administrația Uniunii Europene”.

Enikő Győri – Ambasadorul Ungariei în Spania candidează pe lista partidului de guvernare, Fidesz. Deși orice comisar din partea Ungariei va trece printr-un proces de confirmare dificil, Győri, care nu a fost implicată în deciziile de guvernare din țara sa, ar putea fi candidatul moderat de care prim ministrul Viktor Orbán are nevoie.