Sari la conținut

Trump semnează un Ordin Executiv care protejează rețelele de computere din Statele Unite de „amenințări străine”

Președintele Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care a declarat stare de urgență în Statele Unite, interzicând companiilor din SUA să folosească echipamente de telecomunicații produse de firme considerate un risc la adresa securității naționale.

Ordinul Executiv invocă International Emergency Economic Powers Act, care acordă președintelui autoritatea de a interveni în politica de comerț a Statelor Unite ca răspuns la o urgență națională care amenință statul.

În ordin nu au fost menționate nicio țară sau companie, însă e de notat că măsura a fost luată pe fondul tensiunilor dintre Washington și China, în care sunt implicate și unele dintre cele mai mari companii de tehnologie și telecomunicații ale țării asiatice.

E posibil chiar ca aceasta să fi fost luată împotriva gigantului chinez Huawei, cel mai mare furnizor de echipamente de rețelistică folosite de companiile de telefonie și internet. Dealtfel, Huawei este perceput demult ca un alibi pentru operațiuni de spionaj conduse de către armata și serviciile de securitate chineze, însă compania a negat toate acuzațiile aduse împotriva sa.

Cu ajutorul acestui ordin, Trump va putea împiedica firmele străine de tehnologie să opereze în Statele Unite, măsură care ar putea bloca interesele Huawei din Statele Unite. Guvernul SUA deja a interzis prezența telefoanelor Huawei în bazele militare, ca și folosirea anumitor echipamente de telecomunicații.

Amintim și că CFO-ul Huawei, Meng Wanzhou, a fost arestat în Canada în luna decembrie a anului trecut. În prezent, Statele Unite încearcă să obțină extrădarea sa, pentru a o aduce în instanță.