UE îi spune lui Pompeo să calmeze tensiunile cu Iranul

Mai mulți oficiali europeni i-au transmis secretarului de stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, aflat într-o vizită-surpriză la Bruxelles, să abordeze o politică de cumpătare în meciul pe care Washington îl poartă acum cu Teheran. Miniștrii UE, îngrijorați de riscurile politicii Statelor Unite cu Iranul, se tem că tensiunile dintre cele două țări ar putea degenera într-un conflict armat.
Pompeo a auzit „foarte clar din partea noastră, nu numai a mea, ci și a altor miniștri din statele membre UE, că trăim un moment crucial și delicat, în care atitudinea responsabilă este cea a unei cumpătări maxime, care să evite orice escaladare de tip militar”, a declarat Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate.
Evoluția relației dintre Statele Unite și Iran îngrijorează tot mai mult, după ce Acordul Nuclear cu Iran, denumit oficial Planul comun de acțiune (JCPOA), a fost denunțat ca fiind „un dezastru” de președintele Donald Trump, care a și retras Statele Unite din acesta anul trecut.
În urmă cu doar câteva zile, Iran a decis să nu mai respecte anumite prevederi ale acordului și a cerut imperativ țărilor semnatare să protejeze operațiunile bancare și cu petrol ale statului de sancțiunile impuse de SUA. Deși Uniunea Europeană a respins ultimatumul, a declarat totuși că vrea să mențină acordul în vigoare. Drept răspuns, Statele Unite au reacționat cu sancțiuni în plus față de cele deja impuse exporturilor de petrol, pe fondul creșterii prezenței aeriene și navale în Orientul Mijlociu în ultimele săptămâni.
Între politica Statelor Unite care a înlocuit vorba dulce cu presiuni – economice, diplomatice și militare – și cerințele Iranului, Uniunea Europeană este la mijloc. Astfel, deși a înființat un program prin care permite companiilor europene să continue comerțul cu Iranul, firmele europene ar putea fi sancționate sever de SUA pentru această decizie. Pentru moment, oficialii recunosc că UE nu are nicio putere de a contracara politica externă agresivă a Statelor Unite.