Sari la conținut

Conflict deschis în Opoziție: Duelul Orban-Cioloș

Poate pe fondul apropiatelor alegeri, poate din cauza ambițiilor pe care liderii principalelor partide de Opoziție le au pentru alegerile prezidențiale din toamnă… oricare ar fi motivul, PNL și USR-PLUS sunt acum într-un conflict din care s-au îndepărtat complet mănușile.

Totul a început cu 3 zile în urmă, când președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că propaganda PSD pune Guvernul Cioloș în spinarea noastră, când de fapt sprijinul lui Dacian Cioloș ar fi venit de la social democrați. Mai mult, întărește acesta, PNL nu a avut niciun ministru, nu a avut niciun secretar de stat, nu a avut niciun reprezentant în prima linie și în a doua linie. Cu alte cuvinte, PNL s-a delimitat complet de orice legătură cu fostul premier al României, potențial contracandidat la prezidențiale al actualului șef de stat, Klaus Iohannis.

S-a lăsat liniștea peste scena politică românească, ce a durat însă doar 2 zile. Duminică seară, Dacian Cioloș a răspuns cu un atac surprinzător de tăios la adresa prezidențiabilului PNL, Klaus Iohannis, pe care îl numește un președinte fără soluții și pe care-l acuză, cot la cot cu un parlament rău intenționat, de cvasi-destabilizarea statului român. În completare, Cioloș a menționat că președintele țării trebuie să își asume decizii și responsabilități, dacă nominalizează în fruntea guvernului marionetele lui Liviu Dragnea.

Fie că a vrut să contraatace strategic sau doar să aibă ultimul cuvânt, liberalul Orban a părut să dea astăzi înapoi, cu o declarație suficient de transparentă pentru a arăta cât de tare a deranjat riposta liderului PLUS.

Orice atac împotriva președintelui Iohannis și a PNL, în condițiile în care suntem angajați într-o bătălie extrem de dură cu PSD-ul lui Dragnea și cu PSD-ul lui Tăriceanu, face bine PSD și ALDE, a spus Ludovic Orban. Cu alte cuvinte, atât Klaus Iohannis, cât și PNL, au sau ar trebui să aibă imunitate împotriva oricărui atac care se opune social democraților, pentru că liberalii sunt principala forță a binelui din Marele Război.

Deși, din rândul marilor partide politice, președintele Klaus Iohannis este singurul care și-a anunțat candidatura, Dacian Cioloș pare că face pași importanți către un anunț propriu în acest sens. Fie că a fost împins către acest gest de liberalii care se dezic de foștii aliați sau nu, participăm acum la o cursă a înarmărilor pentru prezidențiale. Lupta începe imediat după alegerile din 26 mai.