Sari la conținut

Venezuela devine ultimul proxy war a lui Trump cu Rusia

adult army battle black and white
Photo by asim alnamat on Pexels.com

Administrația Trump se îndreaptă într-un proxy war cu Rusia asupra Venezuelei, cea mai recentă situație internațională care amenință o revenire la anii războiului rece.

Secretarul de stat Mike Pompeo a amenințat cu acțiuni militare și a acuzat Rusia de convingerea lui Maduro să se agațe de birou în loc să fugă în Cuba pe fondul protestelor stradale în creștere. Rusia, la rândul său, l-a sfătuit pe Pompeo să răspândească „falsurile” ca parte a unui „război informațional”.

Face-off-ul, care implică și Cuba în susținerea lui Maduro, este o confruntare potențial explozivă între președintele Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin în calitatea sa de președinte în cererea sa de realegere.
Analiștii susțin că Rusia și Statele Unite testează profunzimea angajamentului reciproc de Venezuela bogată în petrol.

În capitala Venezuelei miercuri, protestatarii anti-Maduro au ieșit la îndemnul lui Guaidó. Dar, potrivit rapoartelor din presă, au apărut și mulți protestatari pro-Madur. Protestele duel au venit la o zi după ce forțele pro-guvernamentale de securitate s-au ciocnit cu demonstranții, ducând la moartea a cel puțin o persoană și a zeci de răniți.

Trump se sprijină pe Maduro să părăsească funcția – și pe Rusia să-și înceteze sprijinul față de liderul venezuelean – de la sfârșitul lunii ianuarie, când președintele la recunoscut pe Guaidó, un activist de opoziție și lider al Adunării Naționale, în calitate de președinte interimar al Venezuelei. Zeci de alte țări, în special în Europa și America Latină, au urmat exemplul, susținând că Maduro, care a supravegheat un colaps în economia Venezuelei și o revigorare a represiunii, nu a câștigat corect realegerea.

Dar Cuba, Rusia, China și alte țări care se opun adesea Statelor Unite pe scena internațională l-au susținut-o pe Maduro. Oficialii americani spun că Cuba are mii de soldați în Venezuela, în timp ce Rusia a trimis aproximativ 100 de consilieri militari pentru a-l ajuta pe Maduro. Atât Cuba, cât și Rusia au respins sau au redus astfel de afirmații.

Totuși, administrația Trump pare să fi decis că planul său de a răsturna Maduro va include bătălia obișnuită a Rusiei.

Deși Trump a amenințat că va lua măsuri militare în Venezuela în trecut, el a fost, în general, disprețuit să detașeze trupele americane de peste hotare. Într-adevăr, trimițând trupele americane în Venezuela riscă să se răcească aripa izolaționistă a bazei republicane a trupei Trump. Dar o astfel de mișcare ar putea, de asemenea, să sporească sprijinul Trump în rândul americanilor cubanezi și al venezuelian-americanilor în statul crud al Floridei, în cursul cursei prezidențiale din 2020.

Face-off este o confruntare cu potențial exploziv între președintele Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin, în timp ce fostul lider se află în oferta sa de realegere.