Sari la conținut

Cum văd oamenii democrația în țara lor? Majoritatea sunt nemulțumiți

Un studiu Pew Research Center realizat cu ajutorul a peste 30.000 de oameni din 27 de state ale lumii arată că 51% dintre națiuni sunt nemulțumite de mersul democrației în propria țară.

Nemulțumirea față de elitele politice sau de evoluția economiei și îngrijorările cauzate de schimbările sociale rapide au alimentat în ultimii ani tumultul politic pe care-l regăsim în mai multe regiuni ale lumii. Ca urmare, vedem lideri, partide și mișcări anti-establishment care au apărut în ambele zone ale spectrului politic, uneori, din păcate, în opoziție cu normele și instituțiile fundamentale ale democrației liberale.

Așadar, mulți oameni cred că sistemele democratice din țările lor nu funcționează. Motivele ating atât planul politic, economic și juridic, cât și respectul acordat drepturilor omului.

Ce e sigur e că există o legătură clară între percepția asupra democrației și jocul politic. Practic, oamenii sunt nemulțumiți când consideră că politicienii sunt corupți și desprinși de realitățile pe care le confruntă cetățenii. Mai mult, aceștia cred că alegerile vin cu schimbări minore (lucru în special valabil în Europa).

Pe plan economic, cu cât economia merge mai rău sau cu cât sunt mai mici posibilitățile ca oamenii să își îmbunătățească stilul de viață, cu atât cresc șansele ca aceștia să aibă o percepție negativă asupra democrației. Surprinzător, veniturile personale nu joacă un rol major în construirea acestei percepții.

Dincolo de economie, modul în care evaluează oamenii democrația este puternic influențat de cum percep aceștia respectarea drepturilor lor fundamentale, ca libertatea de expresie sau dreptatea Justiției.

Ce se întâmplă în Europa?

În 6 din 10 țări europene, (+)50% dintre oamenii chestionați sunt nemulțumiți de mersul democrației, din 2 motive:

  1. Percepția Bruxelles-ului ca ineficient, intruziv și rupt de realitățile cetățenilor obișnuiți.
  2. Imigrația – mai precis, gradul de integrare a imigranților în societate, în percepția celor intervievați.

Nemulțumirea față de UE și rezistența la imigrație au fost teme-cheie în programele și retorica multor partide populiste care au crescut spectaculos în popularitate în ultimii ani, însă care nu au reușit să îmbunătățească percepția oamenilor asupra democrației. Susținătorii partidelor populiste sunt în general nemulțumiți de sistemele democratice din țările lor.

Takeaway-ul principal din studiul Pew Research este însă tendința celor nemulțumiți de a lăsa deoparte democrația reprezentativă pentru variante… mai puțin democratice de guvernare. Ce trebuie cu adevărat să ne îngrijoreze este că perspectiva unei guvernări gestionate de un lider atotputernic, un grup de experți sau de armată nu mai pare astăzi înspăimântătoare pentru oamenii dezamăgiți.