Sari la conținut

Dacian Cioloș: „Vrem să transmitem mesajul că România trebuie să conteze la nivel european”

dacian-.png

Trebuie să fim reprezentați ca atare în UE ca să contăm acolo, ceea ce din păcate nu se întâmplă nici măcar în perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene”, a declarat Dacian Cioloș.

Dat fiind acest context, liderul PLUS a vorbit despre miza scrutinului din 26 mai și a explicat de ce este mai important decât precedentele alegeri la nivel european:
“Vrem să transmitem acest mesaj că România trebuie să conteze la nivel european, pentru că aceste alegeri sunt mai importante decât multe alte alegeri europene pe care le-am parcurs în acești ultimi ani. Este pentru prima dată, de multă vreme, când majoritatea în Parlamentul European nu o să o mai facă două blocuri mari politice europene – va fi nevoie de o a treia forță politică, probabil de o a patra forță politică pentru a avea o majoritate în Parlamentul European. Este esențial ca această majoritate să fie una proeuropeană, una care vrea evoluția Uniunii Europene și nu dezintegrarea ei. Din păcate, există acest risc să vedem forțe politice care, din cauza populismului, să crească și să ducă această tendință de dezintegrare europeană”.

Totodată, Daniel Cioloș a subliniat consecințele pe care le-ar putea avea o eventuală îndepărtare a României de UE:
„Sper ca și noi, în România, dar și ceilalți europeni – cu toții să înțelegem din lecția Brexit-ului că a te îndepărta de Uniunea Europeană nu e o soluție. Sper, de asemenea, ca românii să dea un semnal clar la aceste alegeri, de pe 26 mai, că România este o țară care vrea să își construiască viitorul în UE. Din această perspectivă, alegerile de pe 26 mai sunt foarte importante și pentru România, nu doar pentru UE, pentru că, din punctul nostru de vedere, ele sunt aproape ca un referendum în care românii vor decide dacă vor ca România să continue pe o cale europeană, să aibă un cuvânt mai clar și mai puternic în UE sau să accepte ideea că România se îndepărtează de UE, cu toate consecințele – legate de drepturile românilor în UE, asupra fondurilor europene pe care România le primește, dar și asupra investițiilor care creează locuri de muncă și bunăstare în România.”

Mesajul care se dorește a fi transmis este că România a beneficiat deja de apartenența la UE, că România are un cuvânt de spus în UE care e proporțional cu gradul nostru de conștientizare a faptului că suntem parte a UE și că vrem să ne exprimăm cuvântul acolo.
„Este una dintre puținele și foarte rarele dezbateri despre UE și despre România în Uniunea Europeană. Îmi exprim regretul că nu au dat curs acestei invitații toate partidele care vor să participe la aceste alegeri. În ce privește Alianța 2020 USR PLUS, pentru noi obiectivele sunt foarte clare: nu intenționăm să trimitem oameni la Bruxelles, ci vrem să aducem Bruxelles-ul în România, să aducem UE în România și vrem să facem asta având în Parlamentul European oameni competenți, care cunosc foarte bine domeniile pe care vor să le reprezinte acolo și apoi avem și un program electoral – am fost prima forță politică ce a prezentat un program electoral.

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a declarat, vineri, în cadrul Forumului EUROSFAT 2019, ajuns la cea de-a șaptea ediție, că românii, alături de ceilalți europeni, „trebuie să înțeleagă din lecția Brexit-ului că a te îndepărta de Uniunea Europeană nu e o soluție” și că la alegerile europarlamentare din 26 mai au ocazia să dea un semnal clar că își doresc ca România să își construiască viitorul în Uniunea Europeană.

sursa foto stiri.plus