Sari la conținut

Socialiștii austrieci apără GuvernuI României în ParIamentul European, spunând că e nevoie de control asupra serviciilor de informații

‘E nevoie de control asupra serviciilor de informații’, a declarat europarlamentarul Josef Weidenholzer, care a luat apărarea Guvernului în numele socialiștilor austrieci la dezbaterea din Parlamentul European cu privire la situația respectării principiilor statului de drept în România.

Considerând că țara noastră a făcut progrese în acest sens, Weidenholzer și-a contrazis în cadrul dezbaterii colegii eurodeputați care au criticat evoluția țării noastre, inclusiv în ce privește presiunile făcute de Guvernul de la București în procesul de numire a Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European.

‘Față de cele spuse de antevorbitoarea mea cu privire la președinția la Consiliul UE eu cred că (România, n.r.) a făcut foarte multe. E uimitor că trebuie să avem această dezbatere urgentă azi. În noiembrie am avut o rezoluție clară în ce privește indepedența justiției în România. E nevoie de control și de supraveghere parlamentară asupra serviciilor de informații. Principiile comune ale statului de drept trebuie să fie discutate de toți. Doar așa Estul și Vestul pot să crească împreună’, a declarat acesta.

Dezbaterea a fost organizată pe fondul unei perioade tensionate între România și oficialii UE. În noiembrie 2018, Parlamentul European a adoptat un proiect de rezoluție al Comisiei LIBE prin care se exprimau îngrijorări cu privire la modificarea Legilor Justiției și a Codurilor Penale. Mai recent, la începutul lunii aprilie a acestui an, a avut loc o reuniune între președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker și alți reprezentanți ai Comisiei, care au discutat în Ședința Comisarilor de la Bruxelles situația statului de drept în România. La finalul acesteia, Frans Timmermans a avertizat Guvernul de la București să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar al țării noastre.

Categorii

EURO, ȘTIRI