Sari la conținut

OECD: Clasa de mijloc, sub presiune

oecd.jpeg

În cel mai recent raport care analizează statutul clasei mijlocii la nivel global, OECD trage un semnal de alarmă cu privire la evoluția ei pe parcursul ultimelor zeci de ani. Organizația remarcă tendințe de descreștere a acestui segment social și de diminuare a standardului său de viață, arătând presiunile și riscurile tot mai mari la care este supusă.

”O clasă de mijloc puternică și prosperă este esențială într-o economie și o societate coezivă. Aceasta susține consumul, este motor al investițiilor în educație, sănătate și construcții și joacă un rol-cheie în sprijinul sistemelor de protecție socială. Societățile cu o clasă de mijloc puternică au niveluri de criminalitate mai scăzute și mai multă stabilitate politică și guvernamentală”, se arată în raport.

Cu alte cuvinte, subliniază OECD, societățile din întreaga lume se bazează pentru creștere economică și stabilitate socială pe clasa mijlocie, un pilon al democrației – care în prezent se clatină.

Motivele gravitează în jurul unei realități care devine tot mai greu de ignorat. Clasa de mijloc se diminuează cu fiecare generație, se bucură de creșteri de venituri tot mai mici și este nevoită să facă față unor cheltuieli tot mai mari. Practic, acești oameni au ajuns să cheltuiască mai mult decât au, devenind tot mai vulnerabili la riscul supraîndatorării – în special în perspectiva posibilei dispariții a job-urilor, amenințate din ce în ce mai mult de automatizare.

Pe fondul unei inegalități tot mai accentuate dintre cele mai mari și cele mai mici venituri, se creează percepția că sistemul socio-economic actual este nedrept. Probabil îndreptățită: datele arată că generația actuală, deși una dintre cele mai educate de până acum, are mai puține șanse să atingă nivelul de trai de care s-au bucurat părinții lor.

Declinul tot mai evident al clasei de mijloc poate fi îndreptat prin măsuri guvernamentale, care să propună revizuirea sistemului de taxe și beneficii; soluția e simplă, însă va fi greu de adus la realitate. Vestea bună este că avem deja semne că acest lucru este posibil, prin vocile unor lideri de opoziție care înțeleg motivul nemulțumirilor tot mai mari și care încearcă să găsească răspunsuri viabile pentru acestea.

Categorii

ECONOMIE, EXTERNE, ȘTIRI, SOCIAL

Etichete