Sari la conținut

Maior răspunde acuzațiilor lui Tăriceanu

maior.jpg

Primul șef de stat din regiunea central și est europeană care s-a întâlnit cu noul președinte al SUA a fost președintele României. Premierul român a avut, pentru prima dată în ultimii 15 ani, o întâlnire oficială cu liderul Camerei Reprezentanților, având totodată întâlniri la nivel înalt cu membrii ai Administrației americane, afirmă George Maior.

„Legăturile dintre România şi SUA au ajuns la punctul culminant de la stabilirea relaţiilor diplomatice în urmă cu aproape 140 de ani”, a replicat ambasadorul român în Statele Unite, George Maior, după ce Călin Popescu Tăriceanu a suținut că Maior a blocat relația cu Washingtonul.

Câteva din principalele realizări dintre cele două state precizate de către ambasadorul român în SUA:
– În ultimii ani, relaţia bilaterală dintre România şi Statele Unite ale Americii s-a consolidat profund, pe toate dimensiunile, ajungând la un maxim istoric potrivit tuturor evaluărilor. România şi SUA au ajuns la cel mai solid nivel de la stabilirea relaţiilor diplomatice în urmă cu aproape 140 de ani.
– În timpul mandatului meu, Ambasada României în SUA a organizat vizite la Washington DC pentru peste 30 de parlamentari români.
– Am reuşit să organizăm la Bucureşti, împreună cu partea americană, cea mai mare misiune economică globală, cu participarea a peste 100 de companii americane. Schimburile comerciale dintre cele două ţări au crescut cu peste 20%, iar exporturile româneşti în SUA s-au intensificat semnificativ, ceea ce răspunde preocupărilor legitime ale liderilor politici de a diversifica parteneriatul româno-american.
– Relaţiile culturale dintre cele două ţări s-au intensificat, inclusiv pe fondul celor peste 50 de prezentări analitice, academice sau economice susţinute la universităţi, precum Harvard, Carnegie Mellon, George Washington University şi centre de gândire şi reflecţie prestigioase din SUA, în ultimii patru ani.

Ambasada României va lucra intens în perioada următoare pentru organizarea unor vizite în SUA ale preşedintelui, premierului şi a oricărui alt oficial român. De asemenea, lucrăm la perfectarea unor vizite la nivel înalt ale reprezentanţilor SUA în România.
Relaţia bilaterală româno-americane a avut parte de dezvoltări puternice pe toate planurile: economic, politic, militar, cultural, educaţional.

Reacția ambasadorului a venit ca răspuns după ce Tăriceanu l-a acuzat că nu a permis niciunui oficial român să ajungă în SUA pentru a avea contacte cu administrația americană, motiv pentru care a apelat la o firmă de consultanță pentru a se întâlni cu vicepreședintele SUA Mike Pence.