Sari la conținut

Culmea Justiției: Referendumul lui Iohannis a încălcat recomandările Comisiei de la Veneția

Referendumul pe Justiție nu a respectat recomandările Comisiei de la Veneția, arată judecătorii constituționali în motivarea hotărârii prin care au validat consultarea populară din 26 mai. Mai mult, întrebările puse de președintele Iohannis au fost formulate cu „deficiențe evidente de redactare”.

Curtea reține că, la referendumul din 26 mai 2019, nu a existat o informare completă cu privire la toate detaliile de ordin juridic și tehnic pe care le presupun cele două întrebări, nefiind respectate recomandările reținute de Comisia de la Veneția în documentele citate. De asemenea, au existat mai multe ipoteze în cuprinsul întrebărilor, care ar fi impus o tratare distinctă, conform acelorași recomandări, se arată în motivarea CCR.

Practic, singurul motiv pentru care nu a fost invalidat Referendumul pe Justiție este faptul că acesta are un caracter consultativ, iar voința exprimată de cetățeni oferă autorităților o orientare în privința a ceea ce-și doresc majoritatea votanților.

Dat fiind însă faptul că referendumul are caracter consultativ, iar voința exprimată, chiar în condițiile deficiențelor evidente de redactare a întrebărilor formulate, oferă o orientare autorităților în privința voinței majoritare exprimate de votanți, nu subzistă un temei constituțional pentru invalidarea referendumului, mai precizează documentul.

CCR consideră că este necesară stabilirea unui cadru legal „riguros” pentru ca asemenea deficiențe să nu mai existe pe viitor – cu alte cuvinte, autoritățile publice trebuie să fie obligate de lege să respecte anumite reguli de informare „detaliată și completă a electoratului, în conformitate cu Codul bunelor practici în materie de referedum și celelalte recomandări ale Comisiei de la Veneția în materie”.

Reamintim întrebările buclucașe puse la Referendumul pe Justiție al președintelui Iohannis:

1. Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?
2. Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?