Sari la conținut

Rovana Plumb: „Am obținut aprobarea Comisiei Europene pentru 4 proiecte majore de infrastructură, în valoare de 2,3 miliarde euro”

Cele 4 proiecte majore aprobate pentru țara noastră fac parte dintr-un pachet de 25 de proiecte ample de infrastructură europeană care urmează să fie implementate în 10 state membre ale UE: Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia și România.

4 proiecte majore de infrastructură, în valoare de 2,3 miliarde de euro, au fost pregătite de Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare, din Ministerul Fondurilor Europene și au primit aprobarea Comisiei Europene. Acestea sunt:
1. Rețeaua de infrastructură rutieră integrată pentru zona orbitală din București – proiect pregătit pentru a răspunde capacității limitate a actualului inel de autostradă din jurul Capitalei. Vor fi modernizate zone de câte două benzi pe sens și vor fi construite legăturile Domnești-DJ602, Oltenița-DN4, Berceni-DJ401 și Mogoșoaia-DN1A. Acest proiect prevede și construirea a 51 km din noua Autostradă de Centură Sud a Capitalei. Valoarea acestuia este de 1,2 miliarde de euro.
2. Îmbunătățirea serviciior de transport pe linia de metrou 2, Berceni-Pipera – proiectul prevede intervenții tehnice și lucrări pe linia de metrou M2, achiziția de garnituri de metrou și reconstruirea substructurii șinelor, precum și a infrastructurii electrice și sanitare de-a lungul liniei subterane de 19 km a metroului.
Valoarea acestuia este de 100 milioane de euro.
3. Protecția și Reabilitarea zonei costiere (faza a II-a) – acest proiect este la cea de-a două etapă, prima a debutat în 2012 și a fost încheiată anul trecut, având următoarele rezultate concrete: stoparea procesului de eroziune a plajelor și falezelor – lucru care ar fi avut ca efect pierderi de teritoriu național, dezvoltarea turismului românesc și dezvoltarea economică și socială a zonei litoralului, crearea a 226 ha plaje noi, astfel: Mamaia va avea cu 53 ha mai mult; Eforie + 33 ha; Costinești + 16 ha; Olimp + 32 ha; Neptun-Jupiter + 30 ha; Aurora-Venus-Balta Mangalia + 37 ha; Saturn-Mangalia + 20 ha; 2 mai + 4,5 ha; Agigea + 6.300 mp;
Lucrările vor începe în acest an și vor fi finalizate în 2023.
De asemenea, vor fi finanțate lucrări de lărgire a plajelor și lucrări de dragaj, dar și acoperirea cu nisip suplimentar, consolidarea și construirea unor ziduri de susținere. Obiectivul principal este adaptarea la schimbările climatice, prevenirea și controlul riscului de eroziune costieră.
Valorea proiectului este de 709 mil. euro.
4. Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Timiș – acest proiect vizează dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apă și epurare a apelor uzate în județ. Obiectivul proiectului – peste 380.000 de persoane vor avea acces la apă potabilă de calitate.
Valoarea acestuia atinge 160 milioane euro.

Din cele 4 miliarde aprobate de partenerii noștri de la Bruxelles, 2,3 miliarde vor veni în România și sunt deosebit de bucuroasă că munca echipei de la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare a fost răsplătită. Este încă o dovadă a modului în care guvernarea PSD este capabilă să atragă bani europeni și să pună pe masa Comisiei Europene proiecte valoroase și de calitate pentru România, a afirmat Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.