Sari la conținut

Un independent câștigă alegerile prezidențiale din Slovacia – Zuzana Čaputová e avocat și activist anti-corupție

Zuzana Čaputová a câștigat convingător prima rundă a alegerilor, cu două săptămâni mai devreme, cu mai mult de 40% din voturile exprimate, având mai mult decât dublu față de adversarul cel al adversarului ei.
Ea a declarat într-un interviu cu câteva zile înainte de rezultat: „Focusul meu principal este de a aduce schimbări în Slovacia, iar Slovacia să fie un partener previzibil al Uniunii Europene”. De asemenea, Čaputová a mai afirmat că victoria ei ar putea încuraja activiștii anti-corupție și liberalii de-a lungul continentului.

Michal Repa, strategul șef al alegerilor, a declarat faptul că sinceritatea, autenticitatea, caracterul ei natural, dar și carisma, au răspuns dorinței alegătorilor pentru a activa împotriva nedreptății.
Victoria ei este cu siguranță o lovitură pentru președintele populist și anti-imigrant al Republicii Cehe, Miloš Zeman.

Deși rolul președintelui Slovaciei este în mare parte ceremonial, Zuzana a afirmat că intenționează să fie foarte activă în asigurarea dreptății pentru toți slovacii în întărirea independenței procuraturii și în numirea judecătorilor.

Aproximativ 97% din voturi s-au numărat, iar avocatul de 45 de ani a ajuns la 58,3% din voturile în scrutinul de sâmbătă împotriva vicepreședintelui Comisiei Europene, Maroš Šefčovič.

Victoria acesteia este motivul pentru celebrarea forțelor pro-UE și democratice din Europa Centrală și de Est, precum și la Bruxelles.

Descoperă mai multe la Politice.net

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura