Sari la conținut

Victorie la Bruxelles: Produsele vândute în România vor avea aceeași calitate ca în Vest

După ani de negocieri, guvernele țărilor din estul Europei au obținut o victorie importantă la Bruxelles, odată cu finalizarea legii care împiedică vânzarea, în Est, a produselor de calitate inferioară față de cele din Occident.

”Este pentru prima dată când acest lucru este recunoscut”, a declarat un reprezentant al Comisiei Europene cu privire la diferențele care se fac între țări precum România sau Cehia față de Germania sau Austria. Vestea bună este că noua lege va obliga producătorii să folosească aceleași ingrediente pentru produsele destinate cumpărătorilor din Est și pentru cei din Vest.

Companiile care vor fi afectate, susținute la Bruxelles de guvernele occidentale, au motivat diferențele dintre produse prin preferințele distincte ale consumatorilor de pe cele două flancuri, ca și prin legislațiile naționale sau condițiile de producție. Cu toate astea, susținătorii legii au arătat prin studii recente că, de exemplu, o sticlă de Sprite conținea mai mult aspartam (îndulcitor sintetic) în Cehia decât în Germania unde se folosea mai mult zahăr, iar alimentele procesate din pește aveau cu 7% mai puțin… pește.

Acest lucru nu va mai fi posibil însă, dacă legea trece de Parlamentul și de Consiliul European: dacă producătorii vor comercializa aceleași produse cu ingrediente diferite, aceștia vor fi obligați să informeze consumatorii despre acest lucru, sub pedeapsa unei amenzi de până la 4% din cifra de afaceri!

Descoperă mai multe la Politice.net

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura